Peking, den 4: Davidová centimetry od medaile, Paulovi na šestém místě. Hokejistky poprvé klopýtly

Čtvrtý den zimních olympijských her v Pekingu byla česká výprava blízko premiérovému cennému kovu. Biatlonistka Markéta Davidová přišla až nevydařenou poslední ránou o medaili ve vytrvalostním závodě, nakonec doběhla šestá. Na stejné příčce zakončili turnaj smíšených párů i curleři Tomáš a Zuzana Paulovi. Hokejistky překvapivě nestačily 2:3 na Dánky, přesto slaví postup do čtvrtfinále.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká biatlonistka Markéta Davidová

Česká biatlonistka Markéta Davidová | Foto: KIM HONG-JI | Zdroj: Reuters

Davidová bojovala ještě před poslední střelbou o zlatou medaili, poslední ránu však netrefila a do cíle dojela na šestém místě. Patnáctikilometrový závod vyhrála Denise Herrmannová z Německa o 9,4 sekundy před Anais Chevalierovou Bouchetovou z Francie.

Byla to moje chyba. Rozhodují detaily, holky byly lepší, litovala Davidová závěrečné nevydařené rány

Číst článek

Bronz získala i se dvěma trestnými minutami Marte Olsbuová Röiselandová. Na vítězku, která také jednou na střelnici chybovala stejně jako druhá Francouzka, ztratila Davidová 31,9 sekundy.

„Nemyslím si, že bych byla pod tlakem, byla to prostě moje chyba. Nebylo to tím, že bych chtěla dát za každou cenu nulu,“ popsala Davidová Radiožurnálu své pocity na závěrečné položce.

Lucie Charvátová byla po dvou chybách na střelnici devatenáctá, Jessica Jislová obsadila 27. místo a debutantka Tereza Voborníková skončila na 34. příčce.

Tomáš a Zuzana Paulovi při premiéře českého curlingu na olympijských hrách skončili v turnaji smíšených dvojic šestí. S Pekingem se manželé rozloučili vítězstvím 8:6 nad domácí Čínou, s níž přitom po pátém endu prohrávali 1:6. Celkem po devíti zápasech skončili Paulovi s bilancí čtyř výher a pěti porážek.

„První třetina dobrá, prostřední nic moc, koncovka taky dobrá. Mám z toho dobrý pocit, uhráli jsme čtyři výhry proti nejlepším týmům na světě. Splnili jsme cíl, takže za nás je to spokojenost,“ zhodnotil účinkování na olympiádě pro Radiožurnál Tomáš Paul.

Zaváhání hokejistek

České hokejistky vyrazily k utkání proti Dánkám v dobré náladě a během cesty do haly si společně zazpívaly. Po utkání už ale tolik důvodů k radosti neměly.

S Dánskem totiž prohrály 2:3 a ve třetím duelu ve výkonnostně horší skupině B ztratily první body. Promarnily šanci si s předstihem zajistit účast ve čtvrtfinále, nicméně po odpoledním překvapivém vítězství Švédek 2:1 nad domácími Číňankami nakonec mohou slavit účast v play-off. O první místo ve skupině se utkají v úterý v přímém souboji s Japonskem.

Bizarní scénu nabídlo utkání skupiny A mezi Kanadou a ruskými hokejistkami, ve kterém týmy nastoupily s respirátory. Rusko údajně nedodalo výsledky testů na koronavirus a následně musely oba celky nastoupit do zápasu za přísných protikoronavirových opatření. Favorizovaná Kanada zvítězila 6:1.

Hokejistky Ruska musely nastoupit do zápasu proti Kanadě v respirátorech | Zdroj: Reuters

Nestandardní průběh měl i závod smíšených družstev ve skoku na lyžích, který měl na hrách premiéru. Kvůli nevyhovujícím kombinézám došlo postupně k pěti diskvalifikacím v řadách nejsilnějších týmů, a tak nakonec slavili suverénní Slovinci.

Česká čtveřice Klára Ulrichová, Čestmír Kožíšek, Karolína Indráčková a Roman Koudelka sice nijak nezářila, ale v závodě díky diskvalifikacím se štěstím postoupila ze sedmé příčky do druhého kola a v něm pozici uhájila.

Nedařilo se rychlobruslařce Nikole Zdráhalové, která na své nejsilnější trati na 1500 metrů nenavázala na jedenácté místo z roku 2018 a skončila až jednadvacátá. Zvítězila legendární Nizozemka Ireen Wüstová a má třetí olympijské zlato z této trati.

Zklamání pro Shiffrinovou

Královskou lyžařskou disciplínu sjezd vyhrál na olympijských hrách Švýcar Beat Feuz. Druhý byl o desetinu sekundy Francouz Johan Clarey, jenž je ve 41 letech nejstarším olympijským medailistou ve sjezdovém lyžování. Bronz získal Rakušan Matthias Mayer, vítěz sjezdu ze Soči 2014.

Obří slalom žen skončil zklamáním pro lyžařskou královnu posledních let a obhájkyni titulu Mikaelu Shiffrinovou. Americká hvězda nedokončila první kolo, vypadla už v sedmé brance. Olympijskou vítězkou je švédská lyžařka Sara Hectorová.

Velký příběh napsal ve slopestylu kanadský snowboardista Max Parrot. Před čtyřmi lety získal na hrách stříbro a poté prodělal léčbu rakoviny. Dokázal se ale vrátit a nyní získal zlatou medaili. Druhý skončil domácí sedmnáctiletý talent Su I-ming a zajistil pro Čínu první cenný kov v této disciplíně v historii.

mov, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme