Český dvojbob drží po dvou kolech dvanáctou pozici, na vedoucí Němce ztrácí přes vteřinu a půl

Jediný český dvojbob na zimních olympijských hrách v Pekingu ve složení Dominik Dvořák, Jakub Nosek drží po dvou kolech dvanácté místo. V ledovém korytě zajeli v pondělních jízdách dohromady čas 1:59,94. Za průběžným vedoucím Němcem Friedrichem doplněným kolegou Margisem ztrácí přes vteřinu a půl. Celkový vítěz se určí po všech čtyřech kolech, poslední dvě jsou na programu v úterý ve 13.15 a 14.50 SEČ.

Tento článek je více než rok starý.

Peking (Aktualizováno: 15:47 14. 2. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český dvojbob ve složení Dominik Dvořák, Jakub Nosek

Český dvojbob ve složení Dominik Dvořák, Jakub Nosek | Foto: Dmitri Lovetsky | Zdroj: ČTK, AP

Ambice před závodem? Elitní desítka. Takové cíle si stanovilo duo Dvořák, Nosek. A to i přesto, že se takový úspěch podařil české posádce naposledy v roce 1998. 

Oči zahraničních fanoušků se ale upíraly na soupeření německé dvojice Friedrich, Margise s kanadským dvojbobem ve složení Kripps, Kopacz. Na minulých hrách totiž tyto dva týmy zajely na setinu stejný čas a oba tak braly zlato.

Už ne kokosy, ale oheň na sněhu. Jamajka bude mít po 24 letech na olympijských hrách čtyřbob

Číst článek

V prvním kole letošních her vzešel v souboji favoritů vítězně pilot Friedrich doplněný brzdařem Margisem. Průběžné vedení si zajistili traťovým rekordem v čase 59,02.

Česká dvojice projela korytem o téměř vteřinu pomaleji, což v tu chvíli stačilo na solidní patnáctou pozici. S následující jízdou byl pilot Dvořák rovněž spokojen.

„Poločas hodnotíme pozitivně, protože ze startovního čísla 24 to nebylo jednoduché, ale bojujeme. Druhou jízdou jsme ukázali, že máme na to se přiblížit desítce, kterou chceme,“ řekl pilot Dvořák České televizi.

Zatnuté pěsti ukázal i brzdař Nosek. Na chvíli se dokonce dostali na první místo, protože startovali mezi prvními. 

Německý souboj na špici

Pak se přes ně přehnalo jedenáct závodníků, v čele s favorizovaným Friedrichem. O prvenství bude ale muset dvojnásobný vítěz z minulé olympiády ještě zabojovat, jeho krajan Lochner totiž ztenčil manko z tří desetin na polovinu.

Za nimi vyčkává na zaváhání na průběžné třetí pozici reprezentant Ruského olympijského výboru Gajtjukevič.

O medailích definitivně rozhodnou zbylé dvě úterní jízdy. Do té poslední postoupí pouze prvních dvacet bobů průběžného pořadí.

Letos musí Česko spoléhat pouze na duo Dvořák, Nosek. Před čtyřmi roky v jihokorejském Pchjongčchangu je doplnili ještě Jan Vrba s Jakubem Havlínem. Ti tehdy skončili na 23. pozici, tedy o šest příček za reprezentačními kolegy.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme