Desátý den olympiády: Češi tentokrát bez medaile, největší drama nabídlo dálkařské finále

Česká výprava na olympijských hrách v Tokiu vyšla po čtyřech dnech medailově naprázdno. Největší drama bylo v pondělí k vidění ve finále dálkařů, v němž až posledním pokusem zvítězil Řek Miltiadis Tentoglu. Maročan Sufján El Bakkali v běhu na 3000 metrů překážek ukončil keňskou hegemonii, a na atletickém oválu se vedlo i českým běžkyním - Diana Mezuliáníková a Kristiina Mäki postoupily do semifinále závodu na 1500 metrů, navíc v osobním rekordu.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českou medailovou sérii mohli prodloužit pouze střelci Jiří Přívratský a Petr Nymburský. V kvalifikaci třípolohové malorážky ale obsadili 16. a 17. místo a do finále nepostoupili.

‚Rozpůlené‘ výškařské zlato. ‚Může být klidně deset olympijských vítězů,‘ říká šéf českých rozhodčích

Číst článek

Přímý postup do semifinále si naopak vybojoval kajakář Josef Dostál. Čtyřnásobný mistr světa obhajuje stříbro z minulé olympiády v Riu.

„Jelo se dobře, byl jsem favorit rozjížďky. Věděl jsem, že jak Australan, tak Artuur Peters jsou dobří v protivětru, který foukal celou dobu, ale věděl jsem, že budou ‚chcípat‘ do finiše. Tak jsem se držel za nimi a jel jsem celkem klidnou jízdu,“ řekl Dostál Radiožurnálu.

V semifinále jsou i bratři Martin a Petr Fuksové, kteří premiérově startují na olympiádě společně na deblkanoi.

Dramatická dálka

Mezuliáníková s Mäki si doběhly pro semifinálovou účast v závodě na 1500 metrů ve velkém stylu. Obě české reprezentantky si vylepšily osobní rekord. Simona Vrzalová byla výrazně pomalejší a k postupu měla daleko.

Nebude to jednoduché, mám jen jednu šanci zkusit si nový povrch, říká před startem Špotáková

Číst článek

„Je skvělé mít osobák a ještě postoupit. Přála jsem si alespoň jednu věc a splnily se mi obě,“ řekla Mäki Radiožurnálu.

Tyčkařka Romana Maláčová v kvalifikaci poznamenané deštěm neuspěla, výkon 440 centimetrů jí na finále nestačil.

Parádní souboj nabídlo finále skoku do dálky. Řek Miltiadis Tentoglu předvedl posledním pokusem výkon 841 centimetrů a Kubánce Juana Miguela Echevarríu porazil jen díky lepšímu druhému skoku.

„Neuvěřitelná soutěž a neuvěřitelný poslední skok. Od začátku mi to nešlo, ale nakonec se mi přece jen podařilo vytáhnout něco, abych měl medaili,“ radoval se Tentoglu.

Na trati 3000 metrů překážek poprvé od roku 1984 nezvítězil na olympiádě keňský běžec. Postaral se o to marocký vytrvalec Sufján El Bakkali, který vyhrál v čase 8:08,90 minuty. Sifan Hassanová z Nizozemska získala v běhu 5000 metrů první zlato, v plánu má ještě další dvě.

Bilesová nakonec nastoupí

Do finále se podle očekávání neprobojovali čeští reprezentanti v jezdecké všestrannosti Miloslav Příhoda a Miroslav Trunda. Příhoda obsadil s valachem Ferreolusem 33. místo. Trunda skončil s klisnou Shutterflyke devětatřicátý.

Zápasník Artur Omarov se při olympijské premiéře rozloučil s turnajem v řecko-římském stylu hned po prvním duelu. V úvodním kole ve váze do 97 kilogramů prohrál 1:3 s Alexem Szökem z Maďarska

Alespoň o jeden cenný kov nakonec bude v Tokiu bojovat Simone Bilesová. Americká gymnastka se dosud odhlašovala ze soutěží kvůli psychickým problémům, do finále na kladině ale nastoupí.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme