Týmovou soutěž sdruženářů vyhráli Němci, Češi skončili sedmí. 'Bude to zkušenost,' říká Portyk

Sdruženářskou soutěž družstev vyhráli na olympijských hrách favorité z Německa. Český tým ve složení Tomáš Portyk, Ondřej Pažout, Lukáš Daněk a Miroslav Dvořák skončil stejně jako v Soči sedmý. Stříbrnou medaili získali Norové, bronz berou Rakušané.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sdruženář Tomáš Portyk během soutěže družstev.

Sdruženář Tomáš Portyk během soutěže družstev. | Foto: Iva Roháčková | Zdroj: ASC Dukla

„Nás to dělá vrcholově pět šest kluků v republice a pak sem musíme jet a závodit s tím, co máme. Myslím, že když budeme do osmého místa, musíme být spokojení,“ říkal před závodem český sdruženář Tomáš Portyk. A spokojený nakonec být mohl.

Češi byli po skokanské části šestí, ale před Finy vyběhli do štafety na 4x5 kilometrů s náskokem pouhých dvou sekund. Na druhém úseku klesl juniorský mistr světa Pažout na sedmé místo a další dva čeští reprezentanti pak už běželi s velkým odstupem od šesté i osmé pozice. Za českým týmem skončily Itálie, Polsko a USA.

„Jsou tu mladí kluci, kteří jsou na olympiádě poprvé, a pro ně to bude určitě zkušenost. Takové závody nejsou každý víkend," řekl po skokanské části Radiožurnálu Portyk, který je v jednadvaceti letech v českém týmu druhý nejstarší. 

Němci vyhráli týmový závod v severské kombinaci pouze při jeho olympijské premiéře před 30 lety v Calgary. Od Salt Lake City 2002 z něj pravidelně vozili medaile, ale zlato se jim vyhýbalo. Až nyní potvrdili pozici jednoznačných favoritů, podpořenou týmovými tituly ze dvou posledních mistrovství světa v prakticky totožné sestavě i olympijskými triumfy Erica Frenzela a Johannese Rydzeka z individuálních závodů v Koreji.

Přitom po skoku vedlo Rakousko, ale jen o šest vteřin a nevelký náskok sedmatřicetiletý Wilhelm Denifl před dvacetiletým německým benjamínkem Vinzenzem Geigerem dlouho neudržel. Fabian Riessle pak soupeřům utekl a v polovině závodu už měli Němci k dobru téměř tři čtvrtě minuty.

O vítězích bylo tudíž jasno, Frenzel a finišman Rydzek náskok ještě navýšili a oba získali v Pchjongčchangu druhé zlato. Za nimi z boje tří štafet o další cenné kovy odpadli Japonci, Norové nakonec porazili Rakušany o 15 sekund a na zlato ze Soči navázali stříbrem.

Rakouští sdruženáři stejně jako Němci získali v olympijské soutěži družstev medaili popáté za sebou. V Turíně a Vancouveru byli zlatí.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:

Severská kombinace - družstva:

  1. Německo (Geiger, Riessle, Frenzel, Rydzek) 46:09,8, 2. Norsko (Schmid, Andersen, Riiber, Graabak) -52,7, 3. Rakousko (Denifl, Klapfer, Gruber, Seidl) -1:07,8, 4. Japonsko -2:08,8, 5. Francie -2:27,2, 6. Finsko -2:30,7, 7. ČR (Portyk, Pažout, Daněk, Dvořák) -3:57,3, 8. Itálie -5:04,3, 9. Polsko -5:15,0, 10. USA -5:16,7.

tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme