Kajakář Dostál ovládl kilometrovou rozjížďku a je v semifinále, postupují i bratři Fuksové

Kajakář Josef Dostál úspěšně vstoupil do olympijských her v Tokiu a po vítězství v úvodní rozjížďce na kilometrové trati si zajistil přímý postup do úterního semifinále. Osmadvacetiletý český reprezentant na kanálu Sea Forest Waterway obhajuje stříbrnou medaili z Ria de Janeira, již s předstihem ale vyhlásil útok na zlato, které mu jako jediné ve sbírce úspěchů chybí. Dostál je i dvojnásobným bronzovým medailistou na čtyřkajaku.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Tokio (Aktualizováno: 5:53 2. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český kajakář Josef Dostál

Český kajakář Josef Dostál | Foto: Maxim Shemetov | Zdroj: Reuters

Čtyřnásobný světový šampion byl v první polovině trati třetí, pak ale bez větších problémů předjel Australana Thomase Greena i Artuura Peterse z Belgie, postoupil do semifinále a nemusí absolvovat čtvrtfinále. Druhého Greena porazil Dostál o 2,15 sekundy.

VIDEO: Skok do výšky v Tokiu má dva vítěze. Atleti se rozhodli o zlato podělit, pak se začali radovat

Číst článek

„Jelo se dobře. Byl jsem favorit rozjížďky. Věděl jsem, že jak Australan, tak Artuur Peters jsou dobří v protivětru, který foukal celou dobu, ale věděl jsem, že budou ‚chcípat‘ do finiše. Tak jsem se držel za nimi a jel jsem celkem klidnou jízdu,“ řekl Dostál.

„Kolem 750 metrů jsem našel dobrý záběr a dostal se přes ně. Oni bojovali na krev o druhé postupové místo. Když jsem věděl, že mám náskok a jeden vzdal, tak jsem si zpomalil taky a nakonec z toho byl celkem pěkný čas.“

Bratři Fuksové

Mezi dvojici přímých postupujících se naopak nedostali Fuksové, kteří při svém prvním startu v Tokiu dojeli třetí. Bratrská dvojice, která společně startuje na deblkanoi na OH poprvé, byla v první části závodu pátá, poté se posunula vpřed, na přímý postup ale nedosáhla. Čeští reprezentanti sice zkusili zaútočit na druhé Cayetana Garcíu a Pabla Martíneze ze Španělska, ti ale jejich útok odrazili a Češi pak viditelně šetřili síly na dnešní druhý start. Vyhráli suverénní Němci Sebastian Brendel a Tim Hecker.

Ve čtvrtfinále, ke kterému nastoupili o dvě hodiny později, ale již čeští kanoisté postup vybojovali. Mezi postupovou trojicí se drželi od začátku, dlouho jeli druzí, poté je sice na chvilku předstihla kanadská dvojice Roland Varga a Connor Fitzpatrick, ale Češi opět zabrali a vybojovali si výhodnější nasazení pro semifinále. Vyhráli Poláci Wiktor Glazunow a Tomasz Barniak.

Semifinále čeká české kanoisty v úterý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme