Dvojitá medailová radost v oštěpu. Vadlejch bere z tokijského finále stříbro, Veselý má bronz

Čeští oštěpaři získali v Tokiu dvě olympijské medaile, Jakub Vadlejch stříbro a Vítězslav Veselý bronz. Lepší byl jen Ind Níradž Čopra. Největší favorit Němec Johannes Vetter nepostoupil do užšího finále. Po úspěchu oštěpařů má česká výprava v Tokiu na kontě 11 medailí. Díky zisku čtyř zlatých, čtyř stříbrných a tří bronzových zažila nejúspěšnější letní hry v samostatné historii.

Tokio (Aktualizováno: 16:07 7. 8. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oba čeští oštěpaři o sobě v posledních letech nedávali příliš vědět a ani letošní sezona až dosud nebyla oslnivá. Ale formu načasovali na nejdůležitější závod roku a ukázali, že oštěp je parádní česká disciplína. Radost měl i trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný, který nechyběl v hledišti.

Kufovi utekla medaile na poslední střelbě, lepší z Čechů byl nakonec Vlach. Pětiboj ovládl Choong

Číst článek

„Je neskutečné, že se to sešlo právě teď a tady. Cítil jsem se skvěle, po dnešní rozcvičce jsem si říkal, že si to můžu pokazit jen já sám. Jsem rád, že to vyšlo,“ řekl Vadlejch v rozhovoru pro Radiožurnál.

Finále začal nejlépe Čopra, který zvítězil už v kvalifikaci. Ve druhé sérii si vedení upevnil hodem dlouhým 87,58 metru. Třetím pokusem dlouhým 85,44 metru se k němu přiblížil Veselý, mistr světa z roku 2013, který tak daleko nehodil posledních pět let.

„Stalo se něco, co jsem si už ani nemyslel, že se může stát. Sport je prostě krásný, vždycky jde o ta dramata a emoce. Všechno je možné, nikdy to není podle tabulek,“ řekl Veselý v rozhovoru pro Radiožurnál.

I Vadlejch si zapsal nejlepší výkon roku. V páté sérii hodil 86,67 metru a získal stříbro stejně jako na mistrovství světa před čtyřmi lety. Veselý si ve svém čtvrtém olympijském finále zopakoval devět let starý bronz z Londýna, který však získal až dodatečně poté, co byl Ukrajinec Oleksandr Pjatnycja diskvalifikován za doping.

Největší favorit, německý mistr světa z roku 2017 Johannes Vetter neprohrál osmnáctkrát v řadě, za poslední dva roky je jediný, kdo hází přes 90 metrů a ohrožuje světový rekord Jana Železného. Ale finále mu nevyšlo, skončil devátý s výkonem 82,52 metru.

Finále, oštěp: 1. Čopra (Indie) 87,58, 2. Vadlejch 86,67, 3. Veselý (oba ČR) 85,44, 4. Weber (Něm.) 85,30, 5. Nadím (Pák.) 84,62, 6. Katkavec (Běl.) 83,71, 7. Mardare (Mold.) 83,30, 8. Etelatalo (Fin.) 83,28.

jam, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme