Pátý olympijský den: Čechům se dařilo na kurtu a ve vodě, časovku ovládl Roglič

Pátý olympijský den, ve kterém bylo Tokio svědkem mnoha skvělých sportovních výkonů, je minulostí. Z českých řad rozhodně nezklamaly tenistky, díky nim bude mít Česko zastoupení v semifinále dvojhry i čtyřhry. Barbora Seemanová předvedla další skvělý výkon, na medaili to ale nestačilo. Dařilo se i dvojskifařům Miroslav Vraštilovi a Jiřímu Šimánkovi, dostali se do finále. Basketbalisté podlehli favorizované Francii.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktuální tabulce medailistů na olympijských hrách v Tokiu vévodí domácí sportovci. Japonci získali z dosavadních 95 odehraných soutěží 22 medailí, z toho rovnou 13 zlatých. Ve středu jim k tomu pomohly triumfy v moderní gymnastice, judu a plavání.

Tři tenisová želízka v olympijském ohni. Krejčíková, Siniaková a Vondroušová jsou v Tokiu v semifinále

Číst článek

Český boj o medaile

Výrazně se k medailovým příčkám přiblížily české tenistky. Zatímco Barbora Krejíčková a Kateřina Siniaková se na postup do semifinále čtyřhry pořádně nadřely, když australský výběr porazily až v super tie-breaku, Vondroušové stačilo k radosti jen šest vítězných gamů. Její španělská soupeřka Paula Badosaová totiž duel kvůli vyčerpání vzdala.

„Paula byla hrozně vyčerpaná už po tom prvním setu, bylo jí dost zle, takže to byl docela smutný pohled. Takhle samozřejmě nikdo vyhrávat nechce,“ přiznala Vondroušová.

Barbora Seemanová má za sebou další dva závody a především v tom prvním předvedla další úžasný výkon. Z konečné šesté příčky a nového českého rekordu (1:55,45 minuty) měla jednadvacetiletá plavkyně velkou radost. V odpolední kraulařské dvoustovce ale v rozplavbě skončila na 21. místě a do semifinále se neprobojovala. 

Ve vodě byli Češi jako doma, to potvrdil kajakář Jiří Prskavec a kanoistka Tereza Fišerová, kteří postoupili do semifinále ve vodním slalomu. Další úspěch zaznamenal dvojskif ve složení Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek, kteří se ve finále poperou o medaile.

V rozplavbách plavecké dvoustovky skončil znakař Jan Čejka, který nepostoupil o 17 setin a prsařka Kristýna Horská, které nestačil ani nový český rekord.

V 1. kole bohužel skončil judista Klammert, který podlehl Izraelci Li Kochmanovi. Přes úvodní kolo se nedostala ani lukostřelkyně Marie Horáčková. Cyklista Michael Kukrle pak v časovce obsadil 26. místo.

Program pátého dne z českého pohledu uzavřeli basketbalisté. Do zápasu s favorizovanou Francií sice nastoupili dobře a většinu první čtvrtiny dokonce vedli, soupeř však zabral a nakonec vyhrál vysoko 97:77.

Časovka a ragby

Zraky fanoušků cyklistiky se zajisté upíraly na časový závod mužů, ze zlata se nakonec radoval slovinský fenomén Primož Roglič. „Pro mě je tenhle triumf nepopsatelně krásný i s ohledem na poslední události, které mě postihly,“ připomněl Slovinec nedávné Tour de France, ze kterého musel po pádu odstoupit. 

Medaile se rozdávaly i v sedmičkovém ragby. Fidži potvrdilo, že v tomto sportu je na olympiádě k nezastavení, a výběr Nového Zélandu porazilo 27:12. Pro ostrovní stát jde o druhou zlatou medaili v řadě a zároveň jeho druhou zlatou v historii LOH.

Velký šok zažili také některé fotbalové výběry - Francie, Německo i Argentina končí hned ve skupině. Němci pouze remizovali s Pobřežím slonoviny, Francie schytala čtyři góly od Japonců a Argentině nestačila ani remíza s hvězdným výběrem Španělska.

Konec kvůli duševnímu zdraví se děje dlouhodobě, až nyní se to dozvídá veřejnost, říká sportovní psycholog

Číst článek

Olympiádou hýbala i jiná témata než sportovní výkony. Američanka Simone Bilesová vzdala obhajobu zlaté medaile v gymnastickém víceboji. Čtyřnásobná šampionka z Ria, která s odkazem na ochranu svého duševního zdraví už v úterý odstoupila z úterní soutěže družstev, se víceboje rozhodla neúčastnit po „dalším lékařském vyhodnocení“.

O rozruch se postarala i nizozemská skateboardistka Candy Jacobsová, která zkritizovala pořadatele olympijských her. Závodnice, která musela být kvůli pozitivnímu testu na covid-19 v izolaci, označila podmínky karantény za nelidské. Až po týdnu ji organizátoři pustili nadýchnout se na 15 minut venkovního vzduchu. „Ten první nádech čerstvého vzduchu byl nejsmutnější a nejkrásnější okamžik mého života,“ řekla na svém instagramu.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme