‚Nemít žádný venkovní vzduch je nelidské.‘ Nizozemská skateboardistka kritizuje podmínky v karanténě

Nizozemská skateboardistka Candy Jacobsová zkritizovala organizátory olympijských her v Tokiu za „nelidské podmínky“, v nichž musí trávit karanténu po pozitivním testu na koronavirus. Jednatřicetiletá sportovkyně je už osm dnů v izolaci v hotelovém pokoji, na němž nejde otevřít okno.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skateboardistka Candy Jacobsová

Skateboardistka Candy Jacobsová | Foto: Darren England | Zdroj: AAP/Reuters

„Nemít žádný venkovní vzduch je hrozně nelidské. Je to psychicky ubíjející a rozhodně je to víc, než spousta lidí dokáže unést,“ uvedla ve videu na instagramu Jacobsová, jež kvůli nákaze koronavirem přišla o premiéru disciplíny street pod pěti kruhy.

Plážového volejbalistu Perušiče propustili z izolace a může zasáhnout do olympijského turnaje

Číst článek

Jacobsová musela opustit olympijskou vesnici a uchýlit se do speciálního hotelu pro infikované sportovce. Z něj nesmí vyjít ven, okna na pokoji navíc nejdou otevřít.

Sedmý den se rozhodla protestovat proti nedostatku čerstvého vzduchu, v tom jí podpořilo i vedení nizozemského olympijského týmu. Až po sedmi hodinách vyjednávání se jí podařilo přesvědčit zástupce pořadatelů, aby jí umožnili nadýchat se čerstvého vzduchu.

Patnáct minut tak mohla stát pod dohledem u otevřeného okna. „Ten první nádech čerstvého vzduchu byl nejsmutnější a nejkrásnější okamžik mého života,“ uvedla skateboardistka, jež je stále pozitivní na covid-19.

Nizozemská skateboardistka Candy Jacobsová a její zpověď na instagramu

Ačkoliv Jacobsová přišla o příležitost soutěžit v pondělí ve skateboardingu, který je na olympiádě poprvé, sledovala jej v televizi. Pro jízdu třináctileté Japonky Momidži Nišijové, která vyvrcholila ziskem zlaté medaile, měla jen slova chvály. Událost Nizozemku podle jejích slov skvěle rozptýlila od nepříjemné karantény.

„Finále bylo neuvěřitelné, bylo napínavé do poslední sekundy. A vidět tak mladé sportovce na stupních vítězů je úžasné, jsou naší budoucností,“ říká Jacobsová, která má i po týdnu v karanténě stále pozitivní testy na covid-19.

Na podmínky v izolaci si stěžovali i někteří z českých sportovců, kteří se museli minulý týden uchýlit do izolace kvůli nákaze v leteckém speciálu z Prahy.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme