Další svaz požaduje náhradu za Tokio. O odškodnění za pozitivní test Širučka chtějí jednat stolní tenisté

O kompenzacích za nákazu koronavirem na olympijských hrách hodlají s Českým olympijským výborem (ČOV) jednat i stolní tenisté. Do konce srpna vyčíslí škody způsobené pozitivním testem Pavla Širučka, který stejně jako další pozitivně testovaní členové české výpravy letěl speciálem. Širuček nemohl zasáhnout do olympijského turnaje a jeho nákaza poznamenala i výkony Hany Matelové a Lubomíra Jančaříka, kteří byli označeni za blízké kontakty.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stolní tenista Pavel Širuček

Stolní tenista Pavel Širuček | Foto: Kenny Beele | Zdroj: Reuters, via www.imago-images.de

Museli kvůli tomu opustit olympijskou vesnici a nesměli před svými zápasy trénovat, připomněla Česká asociace stolního tenisu. „Všichni tři hráči si namísto vrcholného olympijského zážitku prožili velmi krušné chvíle jak po sportovní, tak po lidské stránce,“ uvedl v tiskové zprávě předseda asociace Zbyněk Špaček.

Odškodnění za koronavirus v české výpravě chce i volejbalový svaz, nejprve vyčíslí škody

Číst článek

Každý neodehraný zápas podle výkonného výboru asociace znamenal snížení medializace, což bude mít negativní dopad na zájem sponzorů i snahu o zvýšení popularity stolního tenisu v Česku. Svaz se navíc obává, že získá v budoucnu nižší státní dotace, pro které jsou výsledky na vrcholné akci jedním z parametrů.

„V těchto oblastech se cítíme nejvíce poškozeni. Ustanovili jsme pracovní skupinu, která má za úkol vyčíslit výši finanční újmy, a to do konce srpna. Následně se obrátíme na ČOV a v plně korektním a fair play duchu zahájíme vyjednávání o možných kompenzacích,“ řekl Špaček.

Stolní tenisté hodlají postupovat obdobně jako volejbalový svaz, který se cítí poškozen kvůli pozitivním případům v obou elitních beachvolejbalových párech. U Ondřeje Perušiče byl covid-19 odhalen den po příletu, takže společně s Davidem Schweinerem mohli se zpožděním do OH naskočit, ale ze skupiny nepostoupili. Pozitivně testovaná Markéta Nausch Sluková o olympijské loučení po boku Barbory Hermannové přišla úplně.

Neukončené vyšetřování

Událostmi kolem problematického letu se zabývají vedení ČOV, což ostře kritizoval předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser, i hygienici. Vyšetřování zatím nebylo uzavřeno. Jak je možné, že se při dodržování opatření před odletem dostal na palubu pozitivní člověk, zatím není jasné.

Český olympijský výbor připustil možnost odškodnění nakažených sportovců z leteckého speciálu

Číst článek

Jako první měl bezprostředně po příletu pozitivní test lékař Vlastimil Voráček, který nebyl očkován. Právě v jeho okolí se podle informací v médiích po odletu do Tokia objevily v Česku pozitivní případy.

Výkonný výbor asociace stolního tenisu žádá po ČOV úplně a pravdivé vyšetření této události. „Členové výkonného výboru v žádném případě nechtějí dále vyhrocovat už tak silný mediální tlak v souvislosti s ‚covidovou kauzou‘. Zároveň považují za svou povinnost se zodpovědně za své sportovce a tím i za celý český stolní tenis postavit,“ doplnil svaz.

Předseda ČOV Jiří Kejval minulý týden na tiskové konferenci uvedl, že olympijský výbor je ochoten o kompenzacích s dotčenými svazy a zástupci sportovců jednat. Jejich přiznání ale bude záležet na tom, zda to umožní podmínky smluv, které ČOV uzavřel s olympioniky a svazy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme