Čeští olympionici byli po příletu do Číny negativní, jeden člen hokejového týmu měl hraniční výsledek

První část české výpravy se zabydluje v dějiště zimních olympijských her v Pekingu. Ze 139 členů týmu, který v pátek dorazil do Číny, měl po příletu hraniční nález při povinném PCR testu na koronavirus pouze jeden nejmenovaný hokejista, který v nedávné době nemoc covid-19 prodělal. Český olympijský výbor v tiskové zprávě uvedl, že hráče čeká ještě potvrzující testování.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odlet hlavní části české výpravy na zimní olympijské hry do Pekingu 27. ledna 2022 z pražského Letiště Václava Havla

Odlet hlavní části české výpravy na zimní olympijské hry do Pekingu 27. ledna 2022 z pražského Letiště Václava Havla | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Větší část rekordní české zimní výpravy, která aktuálně čítá 114 sportovců, nabrala speciálem z Prahy směr Peking za přísných bezpečnostních opatření ve čtvrtek a v pátek do dějiště her dorazila v poledne tamního času. Nutné procedury trvaly na letišti zhruba hodinu a půl.

Jezdím nejlíp za celou kariéru, věří si Pančochová na olympijské závody. Před Pekingem piluje nový skok

Číst článek

„Po příletu jsme museli na test, výtěr z krku i z nosu, procházeli jsme všemi procedurami, jako je akreditace a další. Čekání na vyložení věcí a autobus trvalo déle, seděli jsme na letišti zhruba hodinu a půl. A pak už to bylo rychlé. Martin Doktor (šéf české mise) říkal, že jsme přijeli v rekordním čase,“ líčil krasobruslař Michal Březina, jeden z 69 sportovců, kteří charterem letěli.

Podle prohlášení Českého olympijského výboru (ČOV) odhalily testy jeden hraniční test hokejisty. Hráč ale nemusel do detenčního zařízení a na výsledek přetestování čeká v olympijské vesnici ve svém pokoji.

Před odletem měl hokejista za sebou sérií pěti negativních PCR testů. Podle ČOV se tak může jednat o podobný případ jako u basketbalisty Blakea Schilba na olympijských hrách loni v létě v Tokiu.

„Pouze jeden test s hraničními hodnotami CT cyklu podle pravidel pořadatelů zimních olympijských her je podle mě důsledkem nedávno prodělaného onemocnění covid-19 u daného sportovce a nepředpokládám, že by byl infekční,“ uvedla v tiskové zprávě hygienička a epidemioložka Jarmila Rážová, členka expertního týmu lékařské komise ČOV.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme