Běžec Müller v prvním atletickém dni proklouzl do semifinále, koulařce Červenkové se nedařilo

Jako první český atlet se na olympijských hrách v Tokiu dnes představil Vít Müller. V závěrečném rozběhu na 400 m překážek obsadil páté místo časem 49,59 sekundy a těsně proklouzl do nedělního semifinále. Koulařka Markéta Červenková se do finále nedostala. Výkon 17,33 metru, hluboko pod jejími možnostmi, ji zařadil až na 24. místo.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český běžec Vít Müller

Český běžec Vít Müller | Foto: Aleksandra Szimigiel | Zdroj: Reuters

Na čtvrtce s překážkami byl nejrychlejší bronzový z MS v Dauhá Abderrahman Samba z Kataru v čase 48,38. Do semifinále postupovali přímo čtyři z každého z pěti rozběhů a další čtyři časem. Müller v rozběhu, který ovládl americký favorit Rai Benjamin, sice ve finiši přišel o přímý postup, na páté místo ho o čtyři setiny odsunul Nizozemec Nick Smidt, ale čas mu na semifinále nakonec stačil. Mezi 24 postupujících se kvalifikoval jako poslední.

První atletické zlato získal etiopský běžec Barega, triumfoval v závodě na 10 000 metrů

Číst článek

Červenková zůstala daleko nejen za limitem 18,80, ale i za svým loňským osobním rekordem 18,32. V první sérii zaznamenala jen 17,33, ve druhé měla přešlap ani třetím pokusem se nezlepšila. Výkonem 19,46 s velkým nadhledem splnila postupové povinnosti Číňanka Kung Li-ťiao, která už má olympijské stříbro i bronz.

Běžecké závody

Mezi sprinterkami na 100 metrů byla nejrychlejší Marie Josée Ta Louová z Pobřeží slonoviny, která už v rozběhu vyrovnala africký rekord 10,78. Pod jedenáct sekund běželo šest sprinterek, včetně Jamajčanky Shelly-Ann Fraserové-Pryceové, usilující na stovce o třetí olympijské zlato.

Krpálek se těší na oslavy s Prskavcem, před Paříží zvažuje návrat do nižší váhové kategorie

Číst článek

V běhu na 3000 m překážek potvrdil roli favorita Lamecha Girma z Etiopie. Čas 8:09,83 je nejlepší, jaký kdy kdo v rozběhu na olympiádě zaběhl. Vyřazen byl například keňský mistr Leonard Bett.

Na pětikilometrové trati žen udělala Sifan Hassanová z Nizozemska první krok k plánovaným třem zlatým, s přehledem vyhrála svůj rozběh za 14:47,89. V pondělí ji čeká finále i rozběhy na 1500 m.

Při olympijské premiéře čtvrtkařských smíšených štafet byli nejrychlejší Poláci v evropském rekordu 3:10,44. Favorizovaní Američané byli diskvalifikováni za špatnou předávku.

Hod diskem, výška a trojskok

V kvalifikaci diskařů předvedl nejdelší hod 66,12 metru švédský mistr světa Daniel Stahl. Hned v prvním pokusu splnil jako jediný limit pro finále, na postup nakonec stačilo hodit necelých 63 metrů. Mezi dvanáctku finalistů se nevešel Jamajčan Fedrick Dacres, druhý z MS v Dauhá se po zranění ruky nedostal do formy a skončil třináctý.

Ani v kvalifikaci výšky nedošlo na plnění finálového limitu, ale i 228 cm bylo nad síly Ukrajince Andrije Procenka s osobním rekordem 240 cm, který tak přišel o své třetí olympijské finále.

V kvalifikaci trojskoku žen měla nejlepší zápis Yulimar Rojasová z Venezuely. Dvojnásobná mistryně světa hned prvním pokusem přistála i s více než třiceticentimetrovým nedošlapem ve vzdálenosti 14,77 metru. Sedmatřicetiletá obhájkyně zlata Caterine Ibargüenová z Kolumbie sice limit nesplnila, ale ve finále bude.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme