Životní výkon Ranghild Hagaové. Norka suverénně ovládla závod na 10 kilometrů, Nováková skončila 28.

Překvapivou vítězkou závodu v běhu na lyžích na 10 km volně je olympijská debutantka Ragnhild Hagaová z Norska. Druhá skončila Švédka Kallaová, Marit Björgenová se dělí o třetí místo. Petra Nováková obsadila 28. místo.

Pchjongčchang (Aktualizováno: 9:34 15. 2. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ragnhild Hagaová

Ragnhild Hagaová | Foto: Carlos Barria | Zdroj: Reuters

Hagaová, jež má na kontě pouze jedno vítězství ve Světovém poháru, si dojela pro životní úspěch suverénně s náskokem 20,3 sekundy před vítězkou skiatlonu Charlotte Kallaovou ze Švédska. Dodatečně si tak nadělila ideální dárek k pondělním 27. narozeninám.

"Je to bomba! Když získala Ragnhild Mowinckelová stříbro (v obřím slalomu, pozn. red), rozhodli jsme, že tohle bude den Ragnhild. Inspirovala mě tím," řekla Hagaová.

O bronz se podělily další dvě medailistky z prvního distančního závodu v Koreji. S totožným odstupem 31,9 sekundy za Hagaovou skončily Norka Marit Björgenová, která rozšířila svou rekordní olympijskou bilanci už na dvanáct cenných kovů, a Finka Krista Pärmäkoskiová. Ta získala v Pchjongčchangu druhý bronz.

Na třetí pozici byla ještě půldruhého kilometru před cílem Jessica Digginsová, jež mohla vybojovat první americkou medaili v běhu na lyžích od roku 1976. Nakonec byla pátá s odstupem 3,3 sekundy na medaili.

Česká běžecká jednička Nováková na vítězku ztratila přes dvě a půl minuty. Kateřina Beroušková obsadila 45. místo, sedmnáctiletá Barbora Havlíčková a Petra Hynčicová se seřadily na 59. a 60. pozici.

Závodit, nebo nezávodit? Zdraví je přednější - většinou

Číst článek

Hagaová si v životním závodě dobře rozvrhla síly. Ještě v polovině na mezičase mírně zaostávala za Kallaovou, ale o kilometr později už švédskou favoritku předstihla a díky stupňovanému tempu si dojela pro největší úspěch v kariéře s výrazným náskokem.

Čtyřnásobná juniorská mistryně světa z roku 2011 a Liberce 2013 dosud mezi seniorkami vyhrála pouze jeden velký závod, na úvod sezony v listopadu v Ruce měla nejrychlejší čas ve stíhačce.

Sedmatřicetileté Björgenové stejně jako ve skiatlonu nevyšel útok na sedmé olympijské zlato, které mohla získat jako první žena v historii ZOH. Díky dvanáctému cennému kovu (s bilancí 6-4-2) nicméně vyrovnala svého krajana Björna Dählieho (8-4-0).

Pokud vybojuje v Pchjongčchangu ještě jednu medaili, může se Björgenová dotáhnout na absolutního rekordmana a dalšího Nora Oleho Einara Björndalena (8-4-1), jenž se letos nevešel do nominace biatlonistů.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Běh na lyžích - 10 km volnou technikou:
Ženy:
1. Hagaová (Nor.) 25:00,5, 2. Kallaová (Švéd.) -20,3, 3. Pärmäkoskiová (Fin.) a Björgenová (Nor.) obě -31,9, 5. Digginsová (USA) -35,2, 6. Von Siebenthalová (Švýc.) -49,8, 7. Östberová (Nor.) -1:05,5, 8. Sedovová (OSR) -1:07,3, 9. Stadloberová (Rak.) -1:15,6, 10. Nečajevská (OSR) -1:24,3, ...28. Nováková -2:33,3, 45. Beroušková -3:13,9, 59. Havlíčková -4:00,2, 60. Hynčicová (všechny ČR) -4:09,4.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme