Skiatlon ovládli Norové. Vyhrál Krüger, Jakš doběhl devátý

Martin Jakš doběhl ve skiatlonu na dvakrát 15 kilometrů na výborném devátém místě. Závodu dominovali Norové, kteří berou všechny tři medaile. I přes pád v úvodu vyhrál Simen Hegstad Krüger.

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mužskému skiatlonu dominovali Norové

Mužskému skiatlonu dominovali Norové | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

Simen Hegstad Krüger, nejméně známý z norské čtveřice, měl smolný start do skiatlonu. Hned v úvodu klasické části upadl, vzal sebou i dva olympioniky z Ruska a musel stahovat velkou ztrátu na čelo.

Přesto to byl 24letý Nor, který v posledním okruhu zaútočil a při své olympijské premiéře bere zlato. Porazil kolegy Sundbyho a Holunda, Martin Jakš doběhl s půlminutovou ztrátou devátý.

V patnácti kilometrech klasickou technikou nasadil ostré tempo finský klasik Iivo Niskanen. Sice se mu podařilo startovní pole roztrhat, ale velké rozestupy na čele nevznikly, a tak se po přezutí spojila téměř dvacítka lyžařů.

Mezi nimi i Martin Jakš, který sice v první části závodu ztratil kontakt se špicí a pohyboval se ve druhé skupině, jenže díky taktizování na začátku bruslařské části se dotáhl, stejně jako pozdější vítěz.

Norové se pravidelně střídali na čele, chvíli vedl Holund, chvíli Sundby, zapojil se i největší favorit Johannes Klaebo, ale mladíčkovi, který dominuje letošnímu Světovému poháru, se nepovedl závěr.

Pět kilometrů před cílem nastoupil Simen Hegstad Krüger a udělal si náskok až 20 vteřin, zajistil si tak olympijské zlato. Za ním dojeli krajané Sudnby a Holund se ztrátou 8 a 10 vteřin.

Martin Jakš prohrál finiš o osmé místo s Kanaďanem Harveyem, Klaebo skončil až za ním na desátém místě.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Běh na lyžích:
Muži - skiatlon (2x15 km):
1. Krüger 1:16:20,0, 2. Sundby -8,0, 3. Holund (všichni Nor.) -9,9, 4. Spicov (OSR) -12,7, 5. Manificat (Fr.) -14,2, 6. D. Cologna (Švýc.) -25,1, 7. Musgrave (Brit.) -25,7, 8. Harvey (Kan.) -33,4, 9. Jakš (ČR) -33,8, 10. Klaebo (Nor.) -43,4, ...38. Knop -3:52,1, 55. Razým (oba ČR) -7:13,8.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme