Francie vyhrála smíšenou štafetu a Fourcade má třetí zlato. Češi doběhli osmí

Česká smíšená štafeta ve složení Veronika Vítková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář skončila v olympijské smíšené štafetě osmá. Zlato má Francie díky poslednímu úseku Martina Fourcada.

Pchjongčchang (Aktualizováno: 13:25 20. 2. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Fourcade v cíli smíšené štafety na letošních olympijských hrách

Martin Fourcade v cíli smíšené štafety na letošních olympijských hrách | Foto: Murad Sezer | Zdroj: Reuters

Martin Fourcade získal na olympijských hrách v Pchongčchangu už třetí zlato, tentokrát se smíšenou štafetou Francie, druhé skončilo Norsko před Itálií. Česká čtveřice Veronika Vítková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář skončila osmá. 

Český výběr v Pchjongčchangu chtěl obhájit stříbrnou medaili ze Soči, jenže Veronice Vítkové se příliš nepovedla první střelba, ve které musela na jeden nesestřelený terč použít dvě náhradní rány. Kvůli dobíjení vznikla mezera mezi českou štafetou a špičkou pole, ztrátu ale stahovala na trati. 

Po dalším dobíjení na druhé položce se závodnice z Jilemnice druhým nejrychlejším běžeckým časem posunula z desátého až na čtvrté místo. Markétě Davidové předávala se ztrátou 23 sekund na veroucí Itálii. 

Nejmladší článek českého výběru zažil vleže krizový okamžik. Davidová musela třikrát dobíjet, naštěstí se vyhnula trestnému kolu, ale propadla se. 

Vstoje však byla skvělá. Zatímco favoritky před ní chybovaly, "Makula" střílela pomaleji, ale jistě. Minutu a třináct vteřin za vedoucí Laurou Dahlmeierovou předala Ondřeji Moravcovi na osmé pozici. 

Nejzkušenější člen české čtveřice sice v Pchjongčchangu nebyl tak rychlý na trati, zato při střelbě vleže byl precizní a držel se na dohled pátému místu, minul až první střelu vstoje a dojel devátý, těsně za Rusem Babikovem.

O minut a půl před ním předal Erik Lesser Arndu Peifferovi a Němec vyjel do posledního úseku. O půl minuty za Němcem vyjeli Martin Fourcade za Francii, Emil Hegle Svendsen za Norsko a Dominik Windisch za Itálii.

Vítěz sprintu Peiffer na první střelbě zaváhal a z trojice vlčáků za ním byl nejlepší Martin Fourcade. Francouz vyběhl jen o šest vteřin za Němcem, v následném stoupání okolo něj. Poslední položku zvládl bezchybně a o pár minut později v cíli slavil své třetí zlato. 

Pevné nervy udržel i Emil Hegle Svendsen, který dovezl norskou štafetu na druhé pozici. Peiffer po poslední střelbě musel na trestné kolo a do posledních metrů bojoval o bronz s Dominikem Windischem. V cílové rovince byl rychlejší italský biatlonista.

Michal Krčmář musel na svém úseku jednou dobíjet a doběhl na osmém místě. 

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme