Biatlonovou štafetu vyhrály Bělorusky, Vítková doběhla na 12. místě

Ženská biatlonová štafeta skončila na olympijských hrách s odstupem 12. především díky čtyřem trestným kolům Jessicy Jislové a Markéty Davidové. Olympijské zlato získaly Bělorusky s finišmenkou Darjou Domračevovou.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang (Aktualizováno: 13:31 22. 2. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Davidová

Markéta Davidová | Foto: Murad Sezer | Zdroj: Reuters

Běloruska Darja Domračevová po třech zlatých v Soči získala svou čtvrtou zlatou olympijskou medaili. Ve finiši náročné ženské štafety zúročila práci svých kolegyň Skardionové, Krjukovové a Alimbekavové. Druhé skončilo Švédsko díky finiši Öbergové, bronz berou Francouzky. Na pátém místě dojely Slovenky.

Favorizované Němky skončily až osmé, protože musely na tři trestná kola.

Čeští trenéři vsadili na stejnou čtveřici, kterou nasadili ve všech třech dosavadních štafetách sezony, ve kterých byly Češky dvakrát šesté. V Pchjongčchangu ale kroužily čtyři trestná kola a skončily dvanácté. 

Eva Puskarčíková musela na první položce jednu chybu a nabrala lehkou ztrátu na čelo. Při druhé položce jí nevyšly poslední dvě rány, jenže chybovaly i závodnice okolo. Po výborném běžeckém výkonu předala Eva Puskarčíková štafetu na šestém místě v kontaktu s Francií.

Pořadím zamíchala každá střelba

Velmi špatně zastřílela Němka Franziska Preussová, doposud téměř bezchybná střelkyně minula z osmi ran čtyři a musela na trestné kolo. Německou štafetu předávala s minutovou ztrátou na první Itálii. 

Jenže selhala i Dorothea Wiererová. Když vstala od první střelby, musela na dvě trestná kola a pustila vedení Slovence Kuzminové. Jislová zastřílela čistě a i na trati se držela Marie Dorinové-Habertové v boji o páté místo. 

Jenže čtvrtá střelba zase vše otočila. Wiererová přijela na střelnici ve správný moment a vrátila se do vedení, zatímco téměř ostatní závodnice položku prostály. Na zádech si Italka odvezla Finku Mäkäkäinenovou, která ji pak na trati předběhla.

Na trestné kolo musely Kuzminová, Norka Solemdalová i Němka Hermannová, Jessica Jislová bohužel musela kroužit hned dvakrát a propadla se na 14. místo. 

Každá střelecká položka důkladně promíchala startovní pole. Finka Laukkanenová na sedmé položce strávila skoro minutu a půl a první místo přenechala opět Itálii. Gontierová si na zádech vezla Slovenku Poliakovou a Bělorusku Alimbekavovou. 

První střelba čistá, na druhé dvě kola

Hrdinkou sedmé položky byla Markéta Davidová, která jako jediná střílela čistě, na střelnici se dostala přes čtyři štafety a dostala se do elitní desítky. Po "stojce" ale musela na dvě trestná kola a propadla se až na předposlední 17. místo. Veronice Vítkové předávala jako 15. 

V čele závodu byly po třetí střelbě senzačně Polky před Francií a Itálií. Nowakowská ale náskok neudržela a po předposlední střelbě vyjela první běloruská hvězda Darja Domračevová a začala si budovat náskok, na poslední střelbě zvládla kritický okamžik, kdy měla tři dobíjené náboje na tři terče a dojela pro zlato. 

Stříbrnou medaili získaly Švédky díky skvělému poslednímu úseku Hanny Öbergové, která z osmého místa vytáhla žlutomodrý tým až na druhou pozici. V poslední úseku předběhla Francouzku Bescondovou.  

Veronika Vítková první střelbu odstřílela čistě, na druhé úspěšně dvakrát dobila a doběhla na dvanáctém místě. 

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme