Olympijský deník: Thajské výpravě nosí štěstí šamani, Koudelkovi mince po dědovi

Na úspěchu každého olympionika se dnes podílí celé týmy trenérů, psychologů a servismanů. A důležitou roli hraje samozřejmě i štěstí. Někteří sportovci věří, že štěstí je třeba k sobě přilákat a hlavně ho potom umět udržet. K tomu jim slouží nejrůznější amulety, talismany, nebo rituály. A Češi nejsou výjimkou.

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Koudelka má minci pro štěstí vždy u sebe

Roman Koudelka má minci pro štěstí vždy u sebe | Foto: Pavel Lebeda | Zdroj: ČOV

„Jestli mám nějaký talisman? To víte, že mám. Ale když budu moc mluvit o tom, jak konkrétně mi pomáhá, nebude dobře fungovat. Takže promiňte, ale co přesně používám, vám neřeknu,“ omlouvá se čínská lyžařka Gong Fan-yu.

Olympijský deník: V kolumbijském dresu se na olympijských hrách představí i Sebastian Uprimny

Číst článek

Thajská olympijská výprava zase před odjezdem do Pchjongčchangu prozradila, že často nakupuje na vyhlášeném trhu Ta Pračan v centru Bangkoku. Scházejí se tam šamani a léčitelé.

Pověrčivý je i český skokan na lyžích Roman Koudelka. „Já si s sebou pořád, když jdu na můstek, nosím talisman, který jsem dostal od svého dědy, kde je napsáno – ochránce lyžařů,“ svěřuje se Koudelka.

„Dostal jsem ho, když jsem začínal se skákáním, a mám ho dodnes, takže bez něj nikam nevyjedu. Skákal s ním už můj děda a nikdy se mu nic nestalo a pak ho dal mě, jako vnukovi,“ vypráví Koudelka.

Oním talismanem je stará rodinná mince, už v žákovských kategoriích ji Romanova maminka zašívala do skokanské kombinézy.

Kouzlo rychlých čepic

To nejúspěšnější česká běžkyně na lyžích, Kateřina Neumannová, talismanům, ani rituálům na svých závodech nevěřila. Zakládala si spíše na tom být všude včas a mít za každé situace časovou rezervu.

Nevěřícím Tomášem ale není. „Měla jsem své pomalé a rychlé čepice. Hlavně tedy ty rychlé. A pokud jsem v nějaké čepici odjela rychlý závod, tak jsem dodržovala to, že v ní pojedu i ten další, že to nebudu měnit. Samozřejmě jsem si ji vyprala, ale k těm vítězným jsem se ráda vracela,“ vypráví.

Kdyby dnešní oslavenkyně Kateřina Neumannová ještě pokračovala v aktivní závodní kariéře, čepice by v Jižní Koreji určitě využila. Mráz a vítr jsou tu zatím největším nepřítelem olympioniků.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme