Zlatý den Ester Ledecké. Všechny články o senzačním českém úspěchu na jednom místě

Ester Ledecká získala pro Česko první zlatou medaili z olympijských her v Pchjongčchangu. O její šokující zlato ze superobřího slalomu lyžařek měli obrovský zájem fanoušci i novináři po celém světě, včetně čtenářů serveru iROZHLAS.cz.

Praha (Aktualizováno: 7:38 20. 2. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká se zlatou olympijskou medailí.

Ester Ledecká se zlatou olympijskou medailí. | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Velký den Ester Ledecké začal pro fanoušky v pět hodin ráno českého času. Česká závodnice se s vysokým startovním číslem 26 postavila na start super-G a v cíli o jedinou setinu sekundy zkazila oslavy Rakušance Veithové.

22letá rodačka z Prahy v cíli dlouho svému výsledku nevěřila a její zmatený výraz se zapíše mezi památné momenty her. Těžko hledala slova i v prvním pozávodních rozhovorech. „Nerozumím, nevěřím,“ byla její nejčastější slova.

Podobné reakce měli i trenér a otec olympijské vítězky. Zatímco Tomáš Bank se o senzačním výsledku dozvěděl z mobilu, Janek Ledecký okamžitě musel čelit otázkám zahraničních novinářů, jestli o své dceři napíše písničku, možná ho bude inspirovat i Ondřej Hejma.

Příbuzní slavili i doma. Bratr Jonáš, který navrhoval Ledecké kombinézu, přiznal, že si už po závodě dal několik piv.

Ledecká šokovala lyžařský svět. O jejím vítězství se hovořilo v souvislosti se snowboardem, v super-G by bylo úspěchem umístění v první patnáctce. Šokovaní byli také komentátoři evropských a světových televizí, když sledovali poslední metry a těsný výsledek.

Na tiskové konferenci Ester Ledecká neodložila lyžařské brýle. Jejímu vysvětlení se novináři zasmáli. Na twitteru ji navíc oslovila americká plavecká hvězda Katie Ledecká, jestli náhodou nejsou příbuzné.

Zajímavé jsou i lyže, na kterých Češka olympijské zlato získala. Jsou totiž ze sady „zděděné“ po americké hvězdě Mikaele Shiffrinové. Mezi lyžaři jde poměrně o poměrně běžnou praxi, Ledecká totiž doposud nepatřila mezi největší lyžařská jména.

To se definitivně změnilo před polednem. Ester Ledecká si převzala zlatou olympijskou medaili a Pchjongčchangem zněla česká hymna. O chvíli později si šla pro stříbro Martina Sáblíková. Ledecká na příkaz" Sáblíkové při přebírání medaile slzela dojetím.

Šokující vítězství české lyžařky obletělo celý svět a plnilo přední strany médií. Vždyť sázkové kanceláře na vítězství Ledecké vypisovaly kurz 100:1. České lyžařce gratulovaly i sportovní legendy. „Ester je úžasná. Chtěla bych mít její sportovní talent, skákat ze sportu do sportu a všechno vyhrávat," řekla třeba lyžařka Lindsey Vonnová, která vyhrála 81 závodů Světového poháru, víc než kterákoli jiná lyžařka.

Ester Ledecká získala pro Česko první zlato z alpského lyžování. Cenný kov se předtím povedlo získat jen Olze Charvátové a Šárce Strachové. Úspěch své nástupkyni přejí obě.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme