Všichni Esteřini muži. Kdo je kdo v týmu zlaté Ledecké

Česká závodnice Ester Ledecká se zapsala do historie zimních olympijských her, když jako první žena v historii vyhrála na jedné olympiádě zlaté medaile ve dvou různých sportech. Kdo jsou členové jejího týmu?

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ester Ledecká s trenérem Tomášem Bankem na olympiádě v Pchjongčchangu

Ester Ledecká s trenérem Tomášem Bankem na olympiádě v Pchjongčchangu | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Tomáš Bank (41 let) - lyžařský trenér

V roce 1999 ukončil vlastní závodnickou kariéru a stal se trenérem mladšího bratra Ondřeje. K týmu Ledecké se přidal, když na začátku roku 2016 s aktivní lyžařskou kariérou skončil jeho bratr. „Strašně maká a navíc ji to baví. Užívá si každý trénink, nejradši by trénovala pořád,“ chválí Ledeckou.

Ondřej Bank (37 let) - lyžařský trenér

Bývalý lyžař, mnohonásobný mistr České republiky a nejlepší alpský lyžař v samostatné české historii. Jeho kariéru poznamenala častá zranění a v únoru 2016 se kvůli problémům s kolenem rozhodl kariéru ukončit. Startoval na čtyřech olympijských hrách, v Soči byl pátý v obřím slalomu. Ve Světovém poháru se třikrát dostal na stupně vítězů. České závodnici radí od konce roku 2017.

Druhý zlatý den Ester Ledecké. Vše o senzačním českém úspěchu na jednom místě

Číst článek

Justin Reiter (37 let) - snowboardový trenér

Bývalý americký snowboardista, majitel bronzové medaile z paralelního slalomu na mistrovství světa v roce 2013. V sezóně 2014/15 byl třetí v celkovém pořadí Světového poháru v kombinaci paralelního slalomu a paralelního obřího slalomu. K Ledecké se připojil v listopadu 2017. „Na Ester je krásné, že se chce pořád ve všem zlepšovat,“ řekl o ní před olympiádou.

Erich Pramsohler (49 let) - snowboardový trenér

Náročný italský kouč, který přišel k Ledecké v roce 2016. V letošní sezoně ale ze zdravotních důvodů nemůže českou závodnici doprovázet. „Mockrát ode mě neuslyšíš, že jsem spokojený. Vždycky ti řeknu, že to nebylo dobrý a musíš zlepšit tohle a tohle,“ upozornil Ledeckou, když přebíral její přípravu po Richardu Picklovi.

Siegfried Grabner (43 let) - snowboardový trenér

Bývalý rakouský snowboardista, bronzový medailista z paralelního obřího slalomu na olympijských hrách v Turíně. Má i dva cenné kovy z mistrovství světa – v roce 2003 získal zlato, o dva roky později bronz.

Petr Kouřil (33 let) - servisman a trenér

Trenér, ale i servisman. Býval dobrovolný hasič, zamlada hrával stolní tenis, před Ledeckou trénoval na lyžích hlavně děti a juniory. „V momentu, kdy dostane informaci, tak má schopnost to přenést do jízdy, zapojit do pohybového vzorce. To je na ní speciální,“ říká o Ledecké.

Jakub Marek (30 let) - fyzioterapeut

Fyzioterapeut, který se stará o to, aby tělo dvaadvacetileté závodnice fungovalo tak, jak je potřeba. „Má hubenou postavu, ale perfektně osvalenou. A jak je strašně moc silná, všechny pohyby dokáže udělat, jak se jí řekne. Využije veškerou energii, aby získala rychlost a sílu," řekl o Ledecké.

Jan Klapáč (76 let) - kondiční trenér

Kondiční přípravu má na starosti dědeček Ledecké Jan Klapáč. Bývalý československý hokejista je majitelem stříbrné a bronzové medaile z olympijských her a v roce 1972 se stal mistrem světa. Před osmi lety byl uveden do Síně slávy českého hokeje.

tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme