Česko - USA 3:2 po nájezdech. Hokejisté jsou v semifinále, Francouz nepustil ani jeden nájezd

Čeští hokejisté si na olympijských hrách v Koreji zahrají o medaile. Čtvrtfinálový zápas proti výběru USA dokázali rozhodnout v samostatných nájezdech a postoupili do semifinále, kde se v pátek utkají s vítězem zápasu mezi Norskem a Olympijskými sportovci z Ruska.

Pchjongčchang, Kangnung (Aktualizováno: 6:48 21. 2. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Francouz (vpravo) vychytal všechny americké nájezdy

Pavel Francouz (vpravo) vychytal všechny americké nájezdy | Foto: Brian Snyder | Zdroj: Reuters

Hokejová reprezentace Američanům vrátila čtvrtfinálovou porážku ze Soči, v Kangnungu zvítězila 3:2 po samostatných nájezdech a postoupila do semifinále, kde ji v pátek čekají buď Rusové, nebo Norové. Ve druhém čtvrtfinále budou velkými favority Olympijští sportovci z Ruska.

V úvodu čtvrtfinálového zápasu sice měli čeští hokejisté převahu, pomohla jim i přesilová hra po třech minutách, jenže jako první slavila úspěch taktika Američanů. Troy Terry projel do útočného pásma, našel Ryana Donata a útočník z Harvardu vstřelil už svůj šestý gól na turnaji.

O chvíli později navíc Češi šli do čtyř, vyloučení Jana Kováře ale ustáli a útočník Magnitogorsku o pár minut později svůj zákrok odčinil. V útočném pásmu přelstil na buly velezkušeného Briana Giontu a přihrál na modrou čáru, odkud Jan Kolář tvrdou ranou vyrovnal na 1:1.

„Je to rychlý zápas, obě mužstva dobře bruslí. Pokud hrajeme v pásmu Američanů, je to výborné, jen chybí zakončení. Oni jsou ve vlastním pásmu celkem pasivní a zase čekají na rychlé protiútoky, je to souboj dvou taktik,“ řekl po první třetině v rozhovoru pro Radiožurnál hokejový expert Marek Sýkora.

ONLINE: Česko - USA 3:2 po nájezdech

Číst článek

Z prvních šesti minut druhé třetiny strávil tým Josefa Jandače hned čtyři v početní výhodě, ani jednu ze dvou přesilovek nevyužil, ale vyčerpaná pětka soupeře už sotva tahala nohy. A tak se americká pětice pouze dívala na ránu Tomáše Kundrátka, který poslal český tým do vedení.

„Pokračovali jsme v dobré hře v útočném pásmu a na dlouho jsme Američany zamkli. Ale to se bavíme o určité lepší části. Žádalo si to ještě jeden gól, který by zápas zlomil,“ glosoval Marek Sýkora.

Červení dál tlačili, při další přesilové hře byli několikrát blízko ke třetímu gólu, jenže pak O'Neil nastartoval Jima Slatera, který ve vlastním oslabení ranou z kruhu k tyči vychladlého Pavla Francouze vyrovnal. Američané se dostali z tlaku a po druhé třetině byl stav vyrovnaný.

Velkou šanci vrátit českému týmu vedení měl po pěti minutách Tomáš Mertl, jenže při samostatném úniku netrefil branku gólmana Zapolského, Američané zase měli dvouminutový tlak po vyloučení Červenky.

Drama až do posledního nájezdu

Dvě a půl minuty před koncem Červenka nenašel nikoho ze spoluhráčů a Brian O'Neil trefil břevno, v odpovědi Čechů kotouč proskákal brankovištěm, o pár vteřin později zase na druhé straně po dalším přečíslení musel uklidňovat situaci Pavel Francouz.

80 sekund před koncem rozhodčí potrestali zákrok Vojtěcha Mozíka a poslali Česko do oslabení. To čtveřice a následně trojice na ledě ustála. Mezitím totiž skončila třetí třetina a Američané dohrávali početní výhodu v prodloužení.

Červení stále zkoušeli držet puk, v bílém hrající Američané i ve čtyřech na obou stranách spoléhali na brejky. Největší šanci měli chvíli před koncem, kdy Pavel Francouz udržel Sanguinettiho střelu před brankovou čárou.

Následovalo pět sérií samostatných nájezdů. Martin Růžička netrefil mezeru mezi betony brankáře Zapolského, Chris Bourque zase ztroskotal na betonu Pavla Francouze.

Prosadil se až ve druhé sérii Petr Koukal po naznačené kličce a poslal Česko do vedení. Donato svou kličku do bekhendu nedotáhl a dal národnímu týmu výhodu.

Ve třetí sérii to opět mezi betony zkusil Jan Kovář, znovu neúspěšně, Mark Arcobello ale Francouze opět nepřekonal. Do výstroje mířil i Dominik Kubalík, ale i tak vedli Češi po čtyřech sériích 1:0.

Zapolski vychytal i v páté sérii Kundrátka, jenže to samé se povedlo i Francouzovi proti pokusu Buttlera. Díky Petru Koukalovi a Pavlu Francouzovi vyhráli Češi samostatné nájezdy a postoupili do semifinále.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme