Norové udolali Slovince a ve svém prvním olympijském čtvrtfinále vyzvou Rusko. Postupují i Finové a Němci

Hokejisté Norska si poprvé zahrají čtvrtfinále olympijského turnaje. Mezi nejlepší osmičku se dostali díky obratu zápasu se Slovinskem a výhře 2:1. V dalším zápase ale vyzvou největší favority turnaje z Ruska. Do čtvrtfinále postupují i Finové po výhře 5:2 nad Koreou a Němci, kteří v prodloužení udolali Švýcarsko 2:1.

Pchjongčchang, Kangnung (Aktualizováno: 16:22 20. 2. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norové slaví postup do čtvrtfinále

Norové slaví postup do čtvrtfinále | Foto: Grigory Dukor | Zdroj: Reuters

Norové prohrávali od sedmé minuty po přesilovkové trefě Jana Urbase, ale ve 44. minutě vyrovnal Tommy Kristiansen. Slovinci byli blízko vítězné trefy v přesilovkách v závěru základní hrací doby i v úvodu nastavení, kdy trefil nejdříve obránce Blaž Gregorc z Hradce Králové břevno a potom útočník Jan Muršak i levou tyč.

Z prodloužení postoupili Norové díky trefě Alexandera Bonsaksena v čase 63:06 a v boji o semifinále je čeká ve středu od 8:40 českého času ruský výběr.

Musíme se Američanům vyrovnat v bruslení, pak se ukáže šikovnost, říká Kovář před čtvrtfinále

Číst článek

Norové minimálně vyrovnají svůj historický úspěch pod pěti kruhy ze Sappora z roku 1972, kde skončili osmí. Tehdy se ještě nehrálo play off. Slovinci, kteří loni na mistrovství světa v Paříži sestoupili z elitní skupiny, dosáhli nejlepšího výsledku na velkých mezinárodních akcích před čtyřmi roky na olympiádě v Soči, kde obsadili sedmé místo.

Finové vedli proti Korejům ve 27. minutě už 3:0, když se dvakrát prosadil v přesilových hrách Petri Kontiola a osmnáctiletý obránce Miro Heiskanen. Domácí outsider sice snížil v polovině utkání díky trefám Brocka Radunskeho a An Čin-hiho, ale ve 48. minutě pojistil finské vedení bek Juuso Hietanen, který využil potřetí v utkání z finské strany početní výhodu. Výsledek 5:2 dovršil při power play Sakari Manninen.

Osmnáctiletý útočník Eeli Tolvanen se podílel na postupu Suomi třemi přihrávkami a s devíti body za tři branky a šest asistencí ze čtyř zápasů si upevnil vedení v kanadském bodování turnaje.

Zápas Německa se Švýcarskem měl šokující úvod, když Almond sestřelil Ehrhoffa a už po pouhých devíti vteřinách pro něho osmifinálové vystoupení skončilo. Sudí v čele s českým rozhodčím Hribikem ho poslali do šaten s trestem na pět minut a do konce utkání za zásah do oblasti hlavy a krku.

Uběhlo 70 sekund z dlouhé přesilovky a za hříšníka pykal celý švýcarský tým, když ranou bez přípravy otevřel skóre Pföderl. Pokračující přesilovku ale utnul faulující Němec Schütz. Video pak po Diazově příležitosti zachránilo Němce od vyrovnání, když prokázalo, že puk nepřešel brankovou čáru.

V další možnosti neuspěl Schäppi, ale 24. minuta už přinesla radost na straně Švýcarů, když Suter zblízka sice ještě neprostřelil Aus den Birkena, ale ve správný čas na správném místě byl Moser a doklepl odražený kotouč do sítě.

Ve 47. minutě byl v dobré pozici Schütz, jenže poslední slovo měl strážce švýcarské branky Hiller. Na konci 52. minuty se před Švýcary otevřela jedinečná příležitost k rozhodujícímu úderu, když hráli přesilovku a bránící Boyle navíc fauloval.

Šestý tým posledního světového šampionátu v Německu a Francii však 14 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři nevyužil. Vniveč přišla rovněž následná klasická početní výhoda a Švýcary to muselo mrzet o to více, když v čase 60:26 úspěšně dorážející Seidenberg rozhodl.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Hokej (Kangnung):

Muži - osmifinále:

Slovinsko - Norsko 1:2 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Urbas (Muršak) - 44. Kristiansen (Röymark, Bastiansen), 64. Bonsaksen (Rosseli Olsen, Patrick Thoresen). Rozhodčí: Stricker, Wehrli (oba Švýc.) - Lederer, Lhotský (oba ČR). Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. Diváci: 6312.

Korea - Finsko 2:5 (0:1, 2:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 31. Radunske (Regan, Kim Sang-uk), 33. An Čin-hi (Šin Sang-hun) - 5. Kontiola (Tolvanen, Kemppainen), 24. Kontiola (Lepistö, Tolvanen), 27. Heiskanen (Tolvanen), 48. Hietanen (Osala, Savinainen), 60. Manninen (Hietanen, Koskiranta). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Mayer (USA) - Fluri (Švýc.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 4:1. Využití: 0:3. Diváci: 5409.

Švýcarsko - Německo 1:2 (1:0, 0:1, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 24. Moser (Ambühl, Suter) - 2. Pföderl (Hördler, Hager), Seidenberg (Kahun, Mauer) . Rozhodčí: Hribik (ČR), Öhlund (Švéd.) - McIntyre (USA), Sormunen (Fin.).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme