České hokejistky podlehly Dánsku, po zaváhání domácí Číny ale slaví postup do čtvrtfinále

České hokejistky podlehly na hrách v Pekingu Dánsku 2:3, přesto o pár hodin později hned při své olympijské premiéře postoupily do čtvrtfinále. Pomohla jim k tomu porážka domácí Číny se Švédskem 1:2. Druhé Češky mají na kontě šest bodů a třetí Čína, která už ve výkonnostně horší skupině B dohrála, má o bod méně. Český tým už může předstihnout pouze čtvrté Dánsko.

Peking (Aktualizováno: 16:58 7. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejistky hrají na olympijském turnaji proti Dánsku

Hokejistky hrají na olympijském turnaji proti Dánsku | Zdroj: Reuters

Svěřenkyně kouče Tomáše Paciny budou v úterním závěrečném utkání s Japonskem usilovat o první místo. Na vedoucí tým ztrácejí bod a k posunu potřebují vyhrát. Potom by se ve čtvrtfinále vyhnuly favorizovaným týmům Kanady a USA.

Zápas Česko - Dánsko jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Češky s Dánkami ztratily první body na turnaji. Sice dvakrát vedly po brankách Anety Tejralové a Kateřiny Mrázové, ale Dánky srovnaly kroky díky Josefine Jakobsonové a Michelle Weisové a v čase 40:49 rozhodla Silke Gludová. Seveřanky, které loni v Calgary z 10. místa sestoupily z elitní kategorie mistrovství světa, se dočkaly při premiéře na OH prvních bodů.

Minutu po minutě

Po úvodních výhrách nad Čínou a Švédskem shodně 3:1 se do české branky místo zkušené Kláry Peslarové postavila devatenáctiletá Viktorie Švejdová. Do první velké šance se dostala po individuální akci Lédlová, ale brankářka Repstocková-Rommeová zasáhla. V 6. minutě získala puk Křížová a nabídla ho mezi kruhy Tejralové, která otevřela skóre.

Zvýšit mohla Mlýnková, ale zakončení do odkryté branky jí znemožnila Brixová. V polovině úvodní části se dostala do úniku Jakobsenová a bekhendovým blafákem vyzrála na Švejdovou. Češky pak nevyužily přesilovku a samy se ubránily ve dvou oslabeních. Náskok Pacinovu výběru nevrátila ani šance Přibylové či při vyloučení Petersové možnosti Bukolské a Hymlárové.

Na dánské brankářce ztroskotala i v úvodu druhé části Lédlová. Ve 24. minutě po ideální křížné přihrávce Radové už zamířila u levé tyče do odkryté branky Křížová, ale z vedení se Češky těšily jen 87 sekund. Vanišová ztratila puk před brankou a Weisová podobně jako Jakobsenová uspěla se zakončením do bekhendu.

V polovině druhé části mohla po zaváhání Pejšové otočit stav Perssonová, ale Švejdová její forhendový blafák kryla. Český tým nevyužil tři početní výhody za sebou, největší šanci měla v 32. minutě Tejralová, jejíž bekhendový pokus kryla Repstocková-Rommeová.

Potom Pacinův tým nabídl dvě přesilovky Seveřankám a v té druhé při pobytu Radové na trestné lavici inkasoval. Po 49 sekundách třetí třetiny po asistenci Jakobsenové překonala osamocená Gludová Švejdovou. Tu pak v brance nahradila Peslarová.

Češky poprvé na turnaji prohrávaly a nedokázaly se s nepřízní skóre vyrovnat. Šance neproměnily Přibylová, Tejralová ani Lásková a v závěrečné power play, v jejímž závěru hrály Češky i devět sekund přesilovku, se stav už nezměnil.

ČR - Dánsko 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Tejralová (Křížová), 24. Mrázová (Radová, Vanišová) - 10. Jakobsenová, 25. Weisová, 41. Gludová (Jakobsenová). Rozhodčí: Furbergová (Švéd.), Senuková - Clarkeová (obě Kan.), Strongová (USA). Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. Diváci: 637.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme