Kajakář Dostál na medaili nedosáhl, dojel pátý. ‚Přemýšlel jsem jen o zlatě, ale neměl jsem na to‘

Kajakář Josef Dostál obsadil ve finále závodu na 1000 metrů na olympijských hrách v Tokiu páté místo a neobhájil stříbro z Ria de Janeira. Z vítězství se radoval Bálint Kopasz z Maďarska, druhý skončil jeho krajan Adam Varga a bronz vybojoval Fernando Pimenta z Portugalska.

Aktualizováno Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český kajakář Josef Dostál

Český kajakář Josef Dostál | Foto: Maxim Shemetov | Zdroj: Reuters

Osmadvacetiletý Dostál chtěl v Tokiu útočit na olympijské zlato, které mu ve sbírce úspěchů jako jediné chybí, finálový závod se ale čtyřnásobnému světovému šampionovi nevydařil.

Konec českých oštěpařek. Špotáková ani Ogrodníková v Tokiu neprošly přes kvalifikaci

Číst článek

Po opakovaném startu byl mimo medailové pozice na všech mezičasech, ve finiši sice zkoušel útočit na třetí místo, ale snahu ještě před závěrem vzdal. Od čtvrté olympijské medaile v kariéře nakonec Dostála dělily více než čtyři sekundy.

„Bylo to nesmírně těžké. Jednoduše, neměl jsem na to. Dostal jsem se do příjemného záběru, kdy jsem si říkal, že se s nimi vpředu budu držet. To jsem si myslel, ale nebylo to tak. Ve finiši jsem do toho začal hrabat jako šílenec, cítil jsem, že zlato visí ve vzduchu. O bronzu jsem vůbec nepřemýšlel, chtěl jsem být první,“ řekl Dostál pro Radiožurnál.

Dostál si přál vše, jenom ne silný vítr do zad. To se mu ale nesplnilo a podle českého kajakáře z toho těžili soupeři. „Byl silný vítr, vlny nebyly. Je to také vidět na výsledcích, Kopasz zajel světový rekord asi o dvě a půl vteřiny, tři za ním byli také v rekordu. A za nimi já. Je mi dost hrozně,“ popsal v rozhovoru.

Petr a Martin Fuksovi se na deblkanoi do bojů o medaile na kilometrové trati neprobojovali. Po pátém místu v semifinále se představili ve finále B, kde skončili druzí a celkově desátí.

Zlaté medaile

Závod na C2 ovládli Kubánci Serguey Torres a Fernando Jorge, kteří v závěru předstihli dlouho vedoucí čínskou dvojici Liou Chao, Čeng Pcheng-fej. Favorizovaní Němci Sebastian Brendel a Tom Hecker skončili i přes mocný finiš třetí. Třiatřicetiletý Brendel bude na čtvrté olympijské zlato v kariéře útočit ještě na singlu. Před pěti lety v Riu na kilometrové trati ovládl závody singlkanoistů i deblkanoistů.

Již třetí olympijský triumf v kariéře na trati 200 metrů si v Japonsku připsala novozélandská kajakářka Lisa Carringtonová, která navázala na vítězství z Londýna a Ria. Dvaatřicetiletá hvězda rychlostní kanoistiky na kanále Sea Forest Waterway následně ovládla společně s Caitlin Regalovou i závod deblkajakářek na 500 metrů. Carringtonová bude v Tokiu ještě startovat ve dvou disciplínách – pětistovku pojede i na singlu a ve čtyřkajaku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme