‚Zdraví a bezpečnost mají vždy přednost.‘ Sportovní svět se vyrovnává s odložením olympijských her

Se směsicí smutku, vděku, úlevy a pochopení kvitují sportovci, národní olympijské výbory i celý sportovní svět úterní odložení olympijských her v Tokiu o rok kvůli pandemii koronaviru. Po týdnech spekulací, nejistoty, rostoucích obav i kritiky jsou rádi, že konečné rozhodnutí padlo a všichni mohou začít znovu plánovat.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hry v Tokiu se posouvají na příští rok.

Hry v Tokiu se posouvají na příští rok. | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: Reuters

„Čelíme nebývalé situaci, která si žádá zodpovědné vedení a kvalifikovaná rozhodnutí. Ačkoliv pro ty, kteří se tvrdě připravovali, to je trpké zklamání, všichni chápeme, že ochrana lidských životů, zdraví a bezpečnost mají vždy přednost,“ uvedl předseda Mezinárodní tenisové federace David Haggerty.

Olympijské hry letos definitivně nebudou, kvůli koronaviru se přesunou na příští rok

Číst článek

Nadšení panovalo především mezi kanadskými sportovci, jejichž olympijský výbor v pondělí oznámil, že se her nezúčastní, pokud budou v původním termínu. „Naprostá úleva. Vzrušení. Nejistota. Jsme v mimořádné době. Budeme více než připraveni v roce 2021 a poneseme javorový list s větší hrdostí, než jsem si kdy dovedla představit,“ řekla kanadská olympijská šampionka v zápase Erica Wiebeová.

„Mezinárodní olympijský výbor nám oznámením o odložení her přinesl dobrou zprávu. Umožní to všem sportovcům soutěžit za rovných podmínek a zároveň chránit své zdraví, jak jsme od vypuknutí této krize požadovali,“ uvedl předseda španělského olympijského výboru Alejandro Blanco.

„Odložení přijímáme s nesmírným smutkem, ale i s plným vědomím toho, že to je jediné rozhodnutí, které můžeme podpořit s ohledem na to, jak ničivý dopad má pandemie COVID-19 na naši zemi, komunity a rodiny,“ uvedl výkonný ředitel britské olympijské asociace Andy Andson. „Je čas přestat myslet na Tokio 2020 a být v bezpečí se svými blízkými,“ vzkázal sportovcům.

Kvitová: Už se těším na příští rok

S odložením her v Tokiu, ke kterým často směřovali trénink během posledních čtyř let, se smiřují i čeští sportovci. I oni ale většinou rozhodnutí vítají.

„Je to lepší rozhodnutí, než olympiádu odkládat o měsíce s tím, že výsledek bude stejně nejistý," řekl devětadvacetiletý judista Lukáš Krpálek, který chtěl v Tokiu obhajovat zlatou medaili. 

Ponechat, přesunout nebo zrušit? Čeští sportovci odpovídají v anketě, co si myslí o olympiádě v Tokiu

Číst článek

Stejně vidí situaci i dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová. „V současné situaci je to určitě dobré rozhodnutí. Už se těším to Tokia příští rok,“ doplnila aktuálně světová dvanáctka Kvitová, která v brazilském Riu před čtyřmi roky vybojovala ve dvouhře bronzovou medaili. „Olympiáda pro mě byla velkou motivací, ale nejsem v tom sama. Tak to prostě je a musíme se s tím srovnat,“ dodala další tenistka Barbora Strýcová. 

„Je to určitě velká škoda po té sportovní stránce, ale zdraví je v tento okamžik na prvním místě a myslím, že jde o rozumné řešení. Zcela s tím rozhodnutím souhlasím a podporuji ho,“ řekl cyklista Roman Kreuziger. 

S rozhodnutím organizátorů souhlasí i oštěpařka trojnásobná olympijská medailistka Barbora Špotáková, přestože doufala, že by se hry mohly přesunout na letošní podzim. „V souvislostech a okolnostech, které se nyní dějí, je to pochopitelný krok a jednoznačně zdravotní hledisko všech lidí na planetě je důležitější než olympijské hry," řekla Špotáková.

tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme