Ceremoniál v době pandemie. Pořadatelé tokijských her převzali v Aténách olympijský oheň

Pořadatelé olympijských her v Tokiu převzali v Řecku olympijský oheň. Původně naplánovaný velkolepý ceremoniál na stadionu v Aténách, který v roce 1896 hostil první moderní olympijské hry, se vzhledem k pandemii koronaviru uskutečnil v hodně okleštěné podobě a bez diváků. Z Japonska nedorazili vysocí funkcionáři ani politici a pochodeň převzala nepříliš známá bývalá plavkyně Naoko Imotová, která byla v Řecku jako pracovnice UNICEF.

Atény Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo v barvách olympijských her v Tokiu převeze pochodeň do Japonska, kam by měla dorazit v pátek. Oficiální štafeta s pochodní by měla začít 26. března. Předcházet jí bude takzvaná cesta ohně zotavení, která navštíví místa nejvíce postižená ničivým zemětřesením a vlnou cunami v roce 2011.

‚Připravujeme se na olympiádu bez omezení.‘ Doktor zrušil cestu do Tokia, výbor bude jednat

Číst článek

Na ceremoniál do Atén měli dorazit mimo jiné prezident organizačního výboru Joširo Mori, japonská ministryně pro olympijské hry Seiko Hašimotová a dvojice trojnásobných olympijských šampionů, judista Tadahiro Nomura a zápasnice Saori Jošidaová. Oba bývalí sportovci měli na ploše běžet s pochodní, ale nakonec stejně jako ostatní členové japonské delegace do letadla do Evropy nenasedli. Sešlo také z doprovodného programu včetně prezentace japonské kultury.

V pátek letadlo s olympijským ohněm přistane na letecké základně Macušima na severovýchodě Japonska, který v roce 2011 zdevastovalo zemětřesení a vlna cunami. Pochodeň mělo vítat 200 místních školáků, ale i od toho pořadatelé v rámci opatření proti šíření koronaviru upustili.

Oficiální štafeta začne 26. března ve Fukušimě a do zahájení her, naplánovaného na 24. července, by měla navštívit všech 47 japonských prefektur. Fanoušci ji mohou sledovat podél trasy, ale neměli by se shlukovat do větších skupin a nesmějí tam chodit, pokud mají horečku nebo jiné zdravotní potíže. Kvůli nečekaně velkému zájmu diváků byla předčasně ukončena štafeta v Řecku, kde byl olympijský oheň 12. března slavnostně zapálen.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme