Zimní olympijské hry v Pekingu oficiálně skončily, ty příští bude v roce 2026 hostit Itálie

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach na slavnostním ceremoniálu uzavřel XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu. Čínští pořadatelé předali pomyslnou štafetu Milánu a Cortině d'Ampezzo, které budou společně hostit největší sportovní akci v roce 2026. Po 16 dnech nad čínskou metropolí, jež jako první pořádala letní i zimní hry, zhasnul olympijský oheň.

Peking (Aktualizováno: 14:52 20. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na plochu Národního stadionu - stejně jako při zahájení - nastoupili představitelé všech 91 zúčastněných výprav, avšak v souvislosti s přísnými protikoronavirovými opatřeními bylo sportovců méně než obvykle.

Dvě medaile z Pekingu jsou nejhorším českým výsledkem za 28 let. Nejúspěšnější byli opět Norové

Číst článek

Českou vlajku nesla v Ptačím hnízdě stejně jako na závěr OH 2010 ve Vancouveru rychlobruslařka Martina Sáblíková, která byla třetí v závodu na 5000 metrů.

Po nástupu výprav dostali medaile nejlepší v běhu na 30 km s volným startem. Tu nejcennější si odnesli Rus Alexandr Bolšunov a Norka Therese Johaugová, oba trojnásobní vítězové her v Pekingu.

Po řecké, čínské a olympijské hymně vrátil starosta Pekingu olympijskou vlajku Bachovi, který ji vzápětí předal starostům Milána a Cortiny. Následovala italská hymna a představení vítězné kandidatury. Na závěr ceremoniálu Bach poděkoval čínským organizátorům, dobrovolníkům, divákům i sportovcům.

„V uplynulých šestnácti dnech jsme sledovali vaše úžasné výkony. Byli jsme dojatí, jak jste se podporovali, i když vaše země rozdělují konflikty. Překonali jste tyto rozdíly a ukázali, že v olympijském společenství jsme si všichni rovni. Jsme si rovni bez ohledu na to, jak vypadáme, odkud pocházíme, nebo v co věříme. Kéž se političtí vůdci po celém světě inspirují,“ řekl Bach, který organizaci her označil jako mimořádnou.

Jediné zlato

Kromě Sáblíkové získala v Pekingu medaili už jen Ester Ledecká, vítězka paralelního obřího slalomu na snowboardu. Česko přitom na hry vyslalo rekordní výpravu 115 sportovců. V hodnocení zemí Češi obsadili se Slovenskem a Belgií dělené 21. místo a dosáhli nejhorší bilance od roku 1994, kdy se z Lillehammeru vrátili bez medaile.

Nejvíce cenných kovů vybojovalo Norsko, které díky 16 zlatým o dvě prvenství vylepšilo maximum, o něž se dosud dělilo s Kanadou a Německem. Norové v Číně vybojovali také osm stříbrných a 13 bronzových.

S 37 medailemi obhájili pozici nejúspěšnější země z Pchjongčchangu. V Pekingu bylo rozdáno 109 medailových sad, o které bojovalo více než 2800 sportovců.

bac, mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme