Breakdance na olympiádě v roce 2024? Organizátoři chtějí v Paříži i surfing nebo skateboarding

V roce 2024 v Paříži by mohl mít na olympijských hrách premiéru breakdance. Organizátoři chtějí mít v programu také sportovní lezení, skateboarding a surfing. Jejich návrh na doplnění obvyklé skladby olympijských sportů musí schválit Mezinárodní olympijský výbor.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutěž v breakdance (ilustrační foto).

Soutěž v breakdance (ilustrační foto). | Foto: Carlos Barria | Zdroj: Reuters

Ve skateboardingu, surfingu a sportovním lezení se bude pod pěti kruhy poprvé soutěži příští rok v Tokiu. Dalším novým sportem na hrách v Japonsku bude karate, zatímco baseball se díky volbě pořadatelů do programu vrátí po dvanácti letech. Na dalších hrách ale zřejmě bude opět chybět stejně jako karate.

Obyvatelé Calgary odmítli v referendu kandidaturu na ZOH 2026, v boji o pořadatelství zbývají jen dvě města

Číst článek

Právě od her v Tokiu umožnil Mezinárodní olympijský výbor pořadatelům podílet se na tvorbě programu a přidat k 28 olympijským sportům jeden nebo více nových. Velký zájem dostat se na hry v Paříži projevovaly squash, snooker a šachy.

Zdánlivě překvapivou volbou francouzských organizátorů je breakdance. Akrobatický druh tance vznikl v 70. letech minulého století v USA a postupně získal i soutěžní podobu. Francouzi v něm spolu s Američany patří k nejlepším na světě. Pod pěti kruhy se v breakdance soutěžilo už loni na olympiádě mládeže v Buenos Aires.

Provizorní souhlas se zařazením dodatečných sportů má MOV vyslovit v červnu. Příští rok v prosinci výkonný výbor definitivně potvrdí program her v Paříži.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme