Biatlonistka Davidová dojela v závodu s hromadným startem čtvrtá, mezi muži kraloval Johannes Bö

Markéta Davidová dojela biatlonový závod s hromadným startem na olympijských hrách v Pekingu na čtvrtém místě a na medaili těsně nedosáhla. Na třetí Marte Roiselandovou ztrácela téměř dvacet sekund. Závod senzačně vyhrála Francouzka Justine Braisaz-Bouchetová. Mezi muži kraloval Johannes Thingnes Bö, který získal na letošních hrách čtvrté zlato. Michal Krčmář skončil 21.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Čang-ťia-kchou (Aktualizováno: 11:55 18. 2. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biatlonistka Markéta Davidová

Biatlonistka Markéta Davidová | Foto: Hannah McKay | Zdroj: Reuters

Český biatlon za posledních deset let získal na olympijských hrách a mistrovství světa 20 medailí a Markéta Davidová sahala po jednadvacáté. 

Slovenští hokejisté si olympijské finále nezahrají, po prohře 0:2 s Finy je čeká boj o bronz

Číst článek

Závod v Čang-ťia-kchou doprovázelo slunné počasí, ale i nevyzpytatelný vítr. To Davidovou ale nerozhodilo a především díky téměř bezchybné střelbě se od první střelnice držela s nejlepší skupinou. Na posledním stanovišti ale dvakrát chybovala a po dvou trestných kolech vyjela na čtvrtém místě za Norkou Marte Roeiselandovou. 

Náskok favoritky už v posledním úseku nezvládla dohnat. Davidová předvedla nejlepší biatlonistický výkon české výpravy, která se doposud v Číně převážně trápila. 

Své premiérové vítězství tak zaznamenala Braisazová-Bouchetová. Norka Olsbuová Röiselandová si dojela pro bronz a s Pekingem se loučí s pěti medailemi. Vedoucí žena Světového poháru je díky tomu nejúspěšnější sportovkyní letošních olympijských her. Druhá dojela její krajanka Tiril Eckhoffová.

„Mrzí mě to. Trochu jsem v závěru doufala, že holky doženu, protože Marta byla ve čtvrtém kole už docela mrtvá, ale je vidět, že si dobře rozvrhly síly. Běželo se mi dobře, měla jsem super lyže. Stačilo se trefit...,“ řekla po závodě Radiožurnálu smutně Davidová.

„Byly tu horší závody, byly tu lepší. Teď se hlavně těším domů, až si pořádně odpočinu,“ dodala.

Charvátové nesedělo prostředí

Lucie Charvátová absolvovala pět trestných okruhů a obsadila 28. místo. „Hromadný start takhle na závěr je vždy obtížný, podmínky navíc byly větrné a mrazivé. Byla jsem jednou z lepších střelkyní, ale na trati jsem ztrácela, proto je ten výsledek takový,“ řekla Radiožurnálu.

Na závody v Číně nebude devětadvacetiletá závodnice vzpomínat s radostí. „Zní to možná, jako že si furt stěžuji, ale s nadmořskými podmínkami jsem se tu prostě nevyrovnala. Myslím, že i kdybych tu byla další měsíc, prostě mi to nepůjde a nebudu se tu cítit dobře. Výsledky to odnesly mou špatnou běžeckou výkonností,“ řekla Charvátová.

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km):

1. Braisazová-Bouchetová (Fr.) 40:18,0 (4 tr. okruhy), 2. Eckhoffová (Nor.) -15,3 (4), 3. Röiselandová (obě Nor.) -34,9 (4), 4. Davidová (ČR) -53,4 (4), 5. Rezcovová (Rus.) -1:11,0 (6), 6. Simonová (Fr.) -1:22,6 (6), 7. Džimová (Ukr.) -1:25,7 (3), 8. Preussová (Něm.) -1:26,4 (4), 9. E. Öbergová (Švéd.) -1:37,7 (4), 10. Solová (Běl.) -1:39,2 (8), ...28. Charvátová (ČR) -4:10,7 (5).

Fenomenální 

Johannes Bö získal díky poslednímu závodu v Číně celkem pět medailí: po triumfech ve sprintu, štafetě a smíšené štafetě získal ještě bronz ve vytrvalostním závodě. S Francouzem Quentinem Fillonen Mailletem je tak nejúspěšnějším sportovcem her v Pekingu.

Český biatlonový tým odjede z olympiády poprvé od roku 2010 bez medaile. Ze Soči si vezl šest cenných kovů, z Pchjongčchangu dva.

Jednatřicetiletý Krčmář absolvoval druhý olympijský závod s hromadným startem v kariéře a byl jediným Čechem na startu. Stříbrný medailista ze sprintu v Koreji začal slibně, na první položce byl stoprocentní nechyboval a se ztrátou osmnácti vteřin na čelo jel dvanáctý. 

Pak ale šly střelecké výkony dolu, na dalších dvou položkách už si připsal jednu chybu a propadl na 15. místo. Umístění v první dvacítce si rodák z Vrchlabí zkazil poslední zastávkou, kdy ířil třikrát vedle a kvůli trestným kolům ztratil spoustu času. Závod dokončil na 21. místě, o čtyři příčky lépe než v roce 2018.

Muži - závod s hromadným startem (15 km):

 1. J. T. Bö (Nor.) 38:14,4 (4. trest. okruhy), 2. Ponsiluoma (Švéd.) -40,3 (2), 3. Christiansen (Nor.) -1:12,5 (3), 4. Fillon Maillet (Fr.) -1:25,6 (5), 5. Windisch (It.) -1:38,4 (3), 6. Laegreid (Nor.) -1:46,1 (5), 7. Eder (Rak.) -1:56,4 (2), 8. Doll (Něm.) -2:31,4 (6), 9. Seppälä (Fin.) -2:32,7 (5), 10. Kühn (Něm.) -2:38,3 (5), ...21. Krčmář (ČR) -3:40,5 (5).

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme