Olympijská výprava si zvolila své vlajkonoše, budou jimi krasobruslař Březina a hokejistka Mills

Vlajkonoši české výpravy na pátečním slavnostním zahájení olympijských her v Pekingu budou krasobruslař Michal Březina a kapitánka hokejové reprezentace Alena Mills.

Tento článek je více než rok starý.

Peking (Aktualizováno: 13:58 2. 2. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Březina

Michal Březina | Zdroj: Reuters

"Stejně jako na předchozích hrách jsme chtěli, aby svého vlajkonoše zvolili sami sportovci, takže jsme nejprve zjistili, kteří v uvozovkách zájemci nebo nominanti připadali v úvahu a poté měli sportovci možnost hlasovat pro své kandidáty," uvedl šéf výpravy Martin Doktor.

Medailové naděje v Pekingu: Ledecká je favoritkou, rychlobruslařky a Davidová mohou překvapit

Číst článek

Celkově se do hlasování, které se uzavřelo ve středu v poledne čínského času, zapojilo devadesát sportovců. „Což je procentuálně více, než bývá normálně. Když to tedy řeknu slovy politiků, tak vlajkonoši mají docela silný mandát,“ doplnil Doktor.

Jednatřicetiletý Březina je jedním z nejzkušenějších sportovců v české výpravě, chystá se na čtvrtý olympijský start. Stejně stará Mills pomohla ženské hokejové reprezentaci k historicky první účasti pod pěti kruhy.

„Myslím si, že je to velice dobře vybraná dvojice a že nás bude důstojně reprezentovat,“ řekl Doktor. Počítá s tím, že na zahájení půjdou zejména sportovci ubytovaní v pekingské olympijské vesnici. „Cestování z hor je docela komplikované. Sportovců by mělo být přibližně padesát,“ dodal šéf české výpravy.

„Jsem v šoku“

Mills přiznala, že ji rozhodnutí sportovců zaskočilo. „Jsem z toho v šoku, ještě se mi to nepodařilo vstřebat. Je to obrovská čest a možná i proto jsme z toho v šoku. Je to radost, že mohu reprezentovat Českou republiku ještě více než jen ve sportu,“ uvedla Mills.

‚Můžu mlčet, ale to nechci.‘ Kanoista Dostál zkritizoval hry v Číně, sportovcům situaci nezávidí

Číst článek

Ze velkou čest považuje důvěru i Březina. „Ještě mi to úplně v hlavě nedochází a myslím si, že oběma nám to dojde až s vlajkou půjdeme a budou vyhlašovat naši zemi,“ řekl Březina.

Brněnský krasobruslař, který žije s manželkou v USA, je zkušeným olympijským „harcovníkem“. Tuší tak, co jej čeká. „Slyšel jsem, že na předchozích olympiádách byly některé vlajky dost těžké, tak uvidíme. Kdyžtak se vystřídáme,“ pousmál se Březina.

„Od toho tam jsme dva, společně se s tím popereme,“ doplnila jej Mills, která také žije v zahraničí. „Od patnácti žiju v cizině, takže pro mě je vlajka spojení s domovem. Návrat do své země. Je to možnost reprezentovat celou Českou republiku, nejen sportovce, ale i ženy, muže, děti, je to opravdu velká pocta,“ dodala.

Dva sportovci - muž a žena - nesli českou vlajku na zahájení olympijských her poprvé loni v létě v Tokiu, kde se o tuto poctu podělili tenistka Petra Kvitová a basketbalista Tomáš Satoranský.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme