Na umělý sníh potřebuje Čína 222 milionů litrů vody. Podle studie jsou budoucí zimní hry v ohrožení

Pro vytvoření vhodných sněhových podmínek pro zimní olympijské hry spotřebuje Čína 222 milionů litrů vody a stane se tak první akcí, která se musí na umělý sníh spolehnout téměř ze sta procent. Upozornili na to vědci z univerzity v britském Loughborough a skupiny Chraňte naše zimy. Podle studie se snižuje počet míst, kde jsou klimatické podmínky vhodné na pořádání zimních olympijských her.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olympijské hry v Pekingu 2022 (ilustrační foto)

olympijské hry v Pekingu 2022 (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Nejde jen o spotřebu energie a vody a časté používání chemikálií pro zpomalení tání, ale navíc to je povrch, který mnoho závodníků označuje za nevyzpytatelný a potenciálně nebezpečný,“ stojí ve zprávě, z níž citovala agentura Reuters.

Nebezpečí pro sportovce popsala britská freestylová lyžařka Laura Donaldsonová. „Pokud je freestylová U-rampa tvořena umělým sněhem, stěny jsou tvrdé a je to samý led. To je pro soutěžící nebezpečné,“ vysvětlila účastnice Zimních olympijských her v Salt Lake City 2002.

Olympiáda v Pekingu využije nejvíce umělého sněhu v historii, spoléhat na něj bude téměř ze sta procent. Už v Soči 2014 by nepřírodní vrstva pokryla více než tisíc fotbalových hřišť.

Autoři studie také upozorňují, že přírodní sníh je čím dál vzácnější na mnoha místech po celém světě a vody pro umělé zasněžování ubývá.

Vhodných pořadatelů ubývá

„Riziko je jasné: člověkem způsobené globální oteplování ohrožuje budoucnost zimních sportů. Také snižuje počet klimaticky vhodných míst pro pořádání zimních olympiád,“ uvedli experti.

Letní olympiáda za polárním kruhem? Laponské městečko chce upozornit na změnu klimatu

Číst článek

Dále předpovídají, že do roku 2050 bude z jednadvaceti dosavadních pořadatelů ZOH vhodných jen deset.

Chamonix, kde se v roce 1924 konala první zimní olympiáda, společně s místy v Norsku, Francii a Rakousku označují za vysoce rizikové. Kanadský Vancouver, ruské Soči a americké Squaw Valley považují za nespolehlivé.

apr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme