Dvě medaile z Pekingu jsou nejhorším českým výsledkem za 28 let. Nejúspěšnější byli opět Norové

Běžkyně na lyžích Therese Johaugová vylepšila v závěrečném soutěžním dnu už tak rekordní bilanci norské výpravy na zimních olympijských hrách v Pekingu o 16. zlato. Severská velmoc tím o dvě prvenství vylepšila maximum, o které se dosud dělila s Kanadou a Německem. Norové v Číně vybojovali také osm stříbrných a 13 bronzových. S 37 medailemi obhájili pozici nejúspěšnější země z Pchjongčchangu, kde měli bilanci 14-14-11.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norská biatlonistka Marte Olsbuová Röiselandová

Norská biatlonistka Marte Olsbu Roiselandová si z Pekingu odváží pět medailí | Foto: Vegard Grøtt | Zdroj: Reuters

Český tým díky zlaté snowboardistce Ester Ledecké a bronzové rychlobruslařce Martině Sáblíkové obsadil v pořadí zemí podle hodnoty cenných kovů dělené 21. místo. Výprava dosáhla nejhorší bilance od roku 1994, kdy se v Lillehammeru nepodařilo českým sportovcům získat žádnou medaili.

Štafeta byla propadák, budeme řešit servis i trenéra střelby, říká šéf českého biatlonu po olympiádě

Číst článek

Zlato a bronz vybojovali také Slováci, jimž se o medaile postarali vítězná slalomářka Petra Vlhová a hokejisté, a Belgičané. Alespoň jednoho olympijského šampiona mělo v Číně 24 zemí, na cenný kov dosáhli sportovci 29 států.

Za Nory skončili druzí – stejně jako v Pchjongčchangu – Němci s 12 zlatými, 10 stříbrnými a pěti bronzovými medailemi, následovala domácí Čína (9-4-2). Až jedenáctá skončila minule třetí Kanada, která v Koreji získala 11 titulů, zatímco tentokrát jen čtyři.

Medailová bilance zemí na ZOH v Pekingu

1. Norsko (16 zlatých, 8 stříbrných, 13 bronzových) = 37 celkem

2. Německo (12-10-5) = 27

3. Čína (9-10-4) = 15

4. USA (8-10-7) = 25

5. Švédsko (8-5-5) = 18

6. Nizozemsko (8-5-4) = 17

7. Rakousko (7-7-4) = 18

8. Švýcarsko (7-2-5) = 14

9. ROC (6-12-14) = 32

10. Francie (5-7-2) = 14

...21. Česko/Slovensko/Belgie (1-0-1) = 2

Celý žebříček najdete ZDE.

Podle celkového počtu cenných kovů se za Norskem umístili Rusové s bilancí 6-12-14, navíc právě výprava Ruského olympijského výboru zaznamenala ještě největší počet čtvrtých míst (13).

Český tým vedle dvou medailí zůstal těsně pod stupni vítězů ve třech případech – Ledecká v alpské kombinaci, Sáblíková v závodě na 3000 metrů a biatlonistka Markéta Davidová v závodě s hromadným startem.

I mezi nejúspěšnějšími jednotlivci jsou převážně Norové. Biatlonista Johannes Thingnes Bö se díky pěti medailím posunul na 12. místo historických olympijských tabulek a nejúspěšnější sportovkyní se v Pekingu stala Marte Olsbuová Röiselandová. Výjimečný turnaj má za sebou i ruský běžec na lyžích Alexandr Bolšunov, který stejně jako nizozemská rychlobruslařka Irene Schoutenová získal tři zlaté medaile.

Nejúspěšnější sportovci ZOH v Pekingu

1. Johannes Thingnes Bö (Norsko, biatlon) - 4x zlato, 1x bronz

2. Alexandr Bolšunov (ROC, běh na lyžcíh) - 3x zlato, 1x stříbro, 1x bronz

3. Marte Olsbuová Röiselandová (Norsko, biatlon) - 3x zlato, 2x stříbro

4. Irene Schoutenová (Nizozemsko, rychlobruslení) - 3x zlato, 1x bronz

5. Therese Johaugová (Norsko, běh na lyžích) - 3x zlato

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme