Peking, den 1.: Oheň už hoří, poslední pochodeň nesla Ujgurka I-La-Mu-Ťiang. Paulovi nestačili na Itálii

Některé soutěže sice běží už od středy, oficiálně ale zimní olympijské hry v Pekingu začaly až v pátek. Ceremoniál na Národním stadionu zakončilo zapálení olympijského ohně, o což se postarali čínští sportovci Čao Ťia-wen a Dinigír I-La-Mu-Ťiang. Druhá jmenovaná závodí v běhu na lyžích a patří k ujgurské menšině, za jejíž potlačování Peking kritizují lidskoprávní organizace. Na sportovištích byla česká stopa k vidění v krasobruslení a curlingu.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo zapálení olympijského ohně poslední členové štafety jen umístili pochodeň do středu obří vločky, která se vznesla nad Národní stadion

Zleva Čao Ťia-wen a Dinigír I-La-Mu-Ťiang, která patří k ujgurské menšině, za jejíž potlačování Čínu kritizují lidskoprávní organizace | Foto: MARKO DJURICA | Zdroj: Reuters

Na slavnostním ceremoniálu se podílelo na 3000 vystupujících. Netradiční podobu má olympijský oheň - hoří jen pochodeň uprostřed obří vločky, kam ji umístili poslední členové štafety.

Vločka je orámovaná olivovými ratolestmi a složená z menších vloček se jmény všech 91 účastnických zemí.

Olympijská pochodeň hoří nad hlavami diváků | Foto: TOBY MELVILLE | Zdroj: Reuters

Pozornost vzbudila poslední členka štafety Dinigír I-La-Mu-Ťiang. Mimo jiné kvůli čínskému potlačování lidských práv ujgurské menšiny řada zemí, včetně Česka, ohlásila diplomatický bojkot her a nevyslala do Pekingu své vrcholné politické představitele.

Na druhou stranu se někteří zahraniční hosté včetně ruského prezidenta Vladimira Putina slavnostního zahájení zúčastnili.

Českou výpravu na plochu Ptačího hnízda, jak se stadionu přezdívá, přivedli krasobruslař Michal Březina a kapitánka hokejistek Alena Mills. Defilé zahájili tradičně Řekové a uzavřeli Italové jako pořadatelé příští zimní olympiády a zástupci domácí Číny.

Jen na dálku z Česka musel slavnostní zahájení sledovat očekávaný první brankář české hokejové reprezentace Šimon Hrubec, kterého zatím do Číny nepouštějí výsledky koronavirových testů. Ceremoniálu se nezúčastnili i někteří sportovci, které brzy čeká v Pekingu olympijský start.

Krasobruslaři na osmém místě

V Pekingu se zatím nerozdělovala žádná sada medailí, některé sporty ale už soutěže začaly. V týmové soutěži krasobruslařů jsou Češi po prvním dni na osmé příčce a k postupu do finálové pětice mají zatím daleko.

‚Jako bys mi z bobu vypadl.‘ Olympionici se za posledních sto let změnili, kdo měří a váží jako vy?

Číst článek

V krátkých programech mužů a sportovních dvojic a rytmickém tanci nasbírali dvanáct bodů a na páté Italy ztrácejí šest bodů. Díky dvěma výhrám vedou Američané s dvoubodovým náskokem před ruskými závodníky pod hlavičkou olympijského výboru.

O největší bodový přísun pro české barvy se postarali Natálie a Filip Taschlerovi, kteří skončili šestí v rytmickém tanci.

Paulovi podlehli Itálii

Pokračuje také soutěž smíšených párů v curlingu. Manželé Paulovi podlehli dosud neporažené Itálii 2:10Precizní dvojice Stefania Constantiniová a Amos Mosaner šla hned v úvodu do vysokého vedení a náskok si až do konce Italové udrželi.

Zatím si tak český pár drží vyrovnanou bilanci 2:2. Při olympijské premiéře v soutěži smíšených dvojic si hned na úvod připsal výhru nad Norskem. Pak sice Paulovi zaváhali proti favorizovaným Švédům, následně si ale chuť spravili vítězstvím nad Australany.

mov, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme