Královnou olympijského sjezdu je Italka Goggiaová, Vonnová má bronz

Královnou olympijského sjezdu v Pchjongčchangu je italská lyžařka Sofia Goggiaová. Už druhou stříbrnou medaili na hrách v Koreji slaví Ragnhild Mowinckelová a bronz získala americká hvězda Lindsey Vonnová, olympijská vítězka sjezdu ve Vancouveru před osmi lety. Kateřina Pauláthová obsadila 26. místo.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sofia Goggiaová

Sofia Goggiaová | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

Pětadvacetiletá Goggiaová potvrdila roli jedné z favoritek a vedoucí ženy sjezdařského pořadí ve Světovém poháru. Mowinckelová se naopak postarala o další překvapení a stejně jako v obřím slalomu slaví stříbro. Obě dělilo pouhých devět setin sekundy.

„Normálně se mnou cloumají mnohem víc emoce, nevím, proč dneska ne. Když jela Mowinckelová, jen jsem si říkala: 'Prosím, ať mi moje zlato zůstane'. V horní pasáži jsem nebyla moc rychlá, ale jela jsem takticky a zkušeně,“ řekla Goggiaová, jež vyhrála v Koreji před rokem testovací závod v rámci Světového poháru.

Vonnová ztratila na vítěznou Italku 47 setin a ve 33 letech se stala nejstarší medailistkou v ženských alpských disciplínách v olympijské historii. Odveta s Goggiaovou ji čeká 14. března, kdy se ve finále SP v Aare utkají o malý křišťálový glóbus. Zatím má navrch dnešní vítězka o 23 bodů.

„Byla jsem nervózní, věděla jsem, že je to můj poslední sjezd na olympiádě. Bojovala jsem, dala do toho všechno. Jízda byla dobrá, proto mě trochu překvapilo, že jsem v cíli byla (průběžně) až druhá. Ale těch posledních osm let nebylo jednoduchých, proto je bronz hezký,“ přiznala Vonnová.

Pauláthová zaostala za Goggiaovou o pět a půl sekundy. Senzační vítězka super-G Ester Ledecká ve sjezdu nestartovala, neboť už trénuje na snowboardu na útok na další zlato.

Právě kvůli Ledecké, která v sobotu způsobila celosvětový šok s číslem 26, si dnes všechny medailistky daly velký pozor, aby neslavily předčasně. Goggiaovou však o životní úspěch už nikdo z outsiderů nepřipravil a je první šampionkou olympijského sjezdu z Itálie v historii. „A na to jsem fakt hrdá,“ prohlásila.

Sjezd oželela také krajanka Vonnové Mikaela Shiffrinová. Rozhodla se soustředit na kombinaci, která byla kvůli předpovědi počasí přeložena už na čtvrtek. Hlavně v rámci tréninku na kombinaci dnes absolvovala sjezd i Pauláthová.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Sjezdové lyžování:
Ženy - sjezd:
1. Goggiaová (It.) 1:39,22, 2. Mowinckelová (Nor.) -0,09, 3. Vonnová (USA) -0,47, 4. Weiratherová (Licht.) -0,63, 5. McKennisová (USA) -1,02, 6. Suterová (Švýc.) -1,07, 8. Johnsonová (USA) -1,12, 9. M. Gisinová (Švýc.) -1,33, 9. Rebensburgová (Něm.) -1,42, 10. Siebenhoferová (Rak.) -1,76, ...26. Pauláthová (ČR) -5,47.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme