První Češi v akci. 'Šanci na dobré umístění má každý,' věří Koudelka před kvalifikací

Olympijský oheň ještě v Jižní Koreji nehoří, ale některé české sportovce už čekají důležité soutěže. Skokani na lyžích mají před sebou kvalifikaci na středním můstku v době, kdy se olympijské hry ještě naplno nerozběhly.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pětice českých skokanů na lyžích

Pětice českých skokanů na lyžích | Foto: Pavel Lebeda | Zdroj: Český olympijský výbor

„To hlavní přijde, až bude zapálený plamen,“ říká Radiožurnálu Lukáš Hlava. Čeští skokani budou mezi prvními naostro bojujícími sportovci na hrách v Pchjongčchangu a právě Hlava mezi nimi bude chybět, nevešel se do nominace.

Olympijský rok: Roman Koudelka zažil 'telecí léta' i vystřízlivění a odmítá hypotéku

Číst článek

Do kvalifikace na středním můstku tak nastoupí čtveřice Vojtěch Štursa, Viktor Polášek, Čestmír Kožíšek a Roman Koudelka.

„Zatím nijak nervózní nejsem, protože tu nepatřím mezi favority. Sezona je rozjetá tak, jak je rozjetá. Docela mě to mrzí a ubíjí, ale v našem sportu je možné cokoli,“ věří Roman Koudelka, který není s dosavadním průběhem sezony moc spokojen.

„Už se hodněkrát stalo, že někdo překvapil a nevidím důvod, proč by se to nemělo opakovat. Šance na pěkné umístění je vždycky od každého z nás, v tom máme výhodu proti jiným sportům,“ vysvětluje nejlepší český skokan posledních let.

Když budeme počítat i Turín 2006, kde byl jako předskokan, jsou to jeho čtvrté olympijské hry. První tréninkový skok se mu nepovedl, jenže během dalších pokusů se z 63,5 metru dostal až na rovných sto.

Naopak pro Vojtěch Štursa je pod pěti kruhy poprvé. „Já v žádném případě nejsem flegmatik, ale po průběhu sezony už si moc nepřipouštím nervozitu, že jsme na olympiádě,“ říká debutant a jako vzor mu může sloužit osm let starý příklad bývalého reprezentačního kolegy.

„Aby to nedopadlo jako Martin Cikl ve Vancouveru, který seděl na lavičce, říkal si: ‚Já jsem na olympiádě,‘ a skončil pátý od konce v kvalifikaci,“ varuje Štursa sám sebe před znervózněním při pohledu na olympijské kruhy.

Kvalifikace skokanů na středním můstku začne v půl druhé odpoledne českého času.

František Kuna, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme