První tréninky téměř bez problémů. 'Trať se mi líbí, sníh je skvělý,' chválí Samková

V Soči pády, v Pchjnogčchangu úsměvy. Snowboardcrossařka Eva Samková má za sebou na olympiádě v Jižní Koreji první trénink a na rozdíl od her před čtyřmi lety, odkud si nakonec přivezla zlatou medaili, v něm zvládala trať bez problémů.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Samková byla vlajkonoškou české výpravy na slavnostním zahájení olympijských her

Eva Samková | Foto: Michaela Říhová | Zdroj: ČTK

„Říkala jsem si, že musím být připravená už na všechno. Sama sobě jsem říkala, abych se nedivila, kdybych padala a zas mi to nešlo,“ usmívala se v rozhovoru pro Radiožurnál Eva Samková.

Závod ji čeká až za týden, Hry si ale zatím užívá. Na rozdíl od Soči jde podle Samkové o klidnou olympiádu

Číst článek

Žádné pády ale nepřišly a Češka byla jednou z mála závodnic, které velmi náročnou tratí projížděly bez výraznějších problémů. Technicky horší a fyzicky méně zdatnější snowboardcrossařky se dokonce nedostaly ani za úvodní bouli. Přes ní se totiž přenesou, jen když zvládnou nezvyklý začátek, kdy skáčou do sedmimetrové díry.

Český tým ale trénoval na podobné rampě na Dolní Moravě, a tak Evě Samkové startovní sekce potíže nedělala a z trati měla dobrý pocit.

„Jo, asi se mi líbí. Před dvěma lety se mi vlastně taky líbila, ale podmínky byly složitější, byl horší sníh, teď je fakt skvělý. Na to, že většina je technická, tak je sníh zvláštně přemrzlý,“ vzpomínala Eva Samková na závod Světového poháru.

Problémy na posledním skoku

Snowboardcrossová trať v Pchjongčchangu je oproti jiným až dvojnásobně dlouhá. „Je velká, člověk z ní má respekt. Neřekla bych extrémně, ale těžká je. A o to těžší, že různě fouká. Jsou tu poryvy, člověk jede a najednou mu na skoku foukne. Pár klukům se i stalo, že je to začalo přetáčet, naštěstí mně ne,“ líčí Samková.

„Evce tréninky docela šly, postupně se zlepšovala. Ani jednou neprojela celou trať, protože byla dlouhá na posledním skoku, který se pravděpodobně bude upravovat nebo si tam bude muset brzdit. To, že byla dlouhá, znamená, že jí to docela jede. Docela jí šly i starty, ani jednou nespadla,“ řekl k prvnímu tréninku Evy Samkové trenér Marek Jelínek.

Do páteční kvalifikace a následujícího závodu ale má ještě česká snowboardcrossařka čas zdokonalit místa, ve kterých měla na trati rezervy.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme