Američtí basketbalisté udolali Francii a slaví čtvrté olympijské zlato v řadě

Basketbalisté USA porazili ve finále olympijského turnaje Francii 87:82 a slaví zlaté medaile počtvrté za sebou. Soupeři v sobotu vrátili porážku ze základní skupiny (76:83) a pod vedením trenéra Gregga Popoviche napravili dva roky staré 7. místo z mistrovství světa. Američané pod pěti kruhy triumfovali již pošestnácté z devatenácti účastí a upevnili si pozici nejlepšího týmu v historii.

Tento článek je více než rok starý.

Saitama (Japonsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Draymond Green slaví zisk zlatých medailí pro USA.

Draymond Green slaví zisk zlatých medailí pro USA. | Foto: Sergio Perez | Zdroj: Reuters

Hlavním strůjcem finálového vítězství byl Kevin Durant, který zaznamenal už v prvním poločase 21 bodů a celkově 29. Hvězda Brooklynu Nets v NBA dosáhla na třetí olympijské zlato. Francii nepomohlo ani 16 bodů Rudyho Goberta a Evana Fourniera, na premiérový triumf na hrách stále čeká. „Les Bleus“ byli druzí také v letech 1948 a 2000. I před 21 lety na olympiádě v Sydney nestačili ve finále na tým USA.

Čeští basketbalisté proti Američanům vedli, nakonec ale padli 84:119 a do čtvrtfinále nepostoupí

Číst článek

Na oba dnešní finalisty narazila v základní skupině česká reprezentace; s Francií prohrála o 20 bodů (77:97), s Američany o 35 bodů (84:119). Vinou horšího skóre do čtvrtfinále nepostoupila. Češi nakonec obsadili při své první účasti na olympiádě od roku 1980 deváté místo.

Francouzi drželi před finále jako jediný tým na turnaji neporazitelnost, a přestože se proti favoritovi dostali do vedení jen v první čtvrtině o šest bodů, byli po většinu zápasu svému soupeři neustále na dostřel. Na rozdíl od jejich úvodní výhry ve skupině se ale tentokrát v americkém týmu rozstřílela hlavní opora Durant.

Dvojnásobný šampion NBA, který při porážce v úvodu turnaje utkání kvůli faulům nedohrál a vstřelil jen 10 bodů, zaznamenal už v první půli 21 bodů a USA šly díky němu do přestávky s pětibodovým náskokem.

Američané navíc také oproti prvnímu zápasu uhlídali vstup do druhé části, tentokrát vedení neztratili, naopak jej navýšili na třináctibodový rozdíl. K Durantovi se střelecky přidal Jayson Tatum, jenž nasbíral dalších 19 bodů. Obhájce prvenství těžil i z 18 ztrát soupeře a svých devíti zisků.

Francouzi sice v závěru dokázali duel znovu zdramatizovat a dvakrát se dotáhli na rozdíl tří bodů, Američané však zvládli v obou případech jejich snahy o zvrat odrazit a prodloužili svou dominanci pod pěti kruhy.

Duel o bronz mezi Austrálií a Slovinskem začne ve 13.00 SELČ.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Basketbal:
Muži:
Finále:
USA – Francie 87:82 (22:18, 44:39, 71:63)
Nejvíce bodů: Durant 29, Tatum 19, Holiday a Lillard po 11 - Gobert a Fournier po 16, Yabusele 13.

13.00 o 3. místo: Slovinsko – Austrálie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme