V olympijské vesnici odhalili první případ koronaviru, nakažený cizinec je zapojený do organizace her

V olympijské vesnici v Tokiu byl odhalen první případ nákazy koronavirem. Informaci japonských médiích potvrdili pořadatelé. Ředitel organizačního výboru Toširó Muto uvedl, že se jedná o osobu ze zahraničí, která je zapojená do organizace her. Národnost ani jiné další osobní údaje kvůli ochraně soukromí sdělit nechtěl, napsala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio (Aktualizováno: 12:41 17. 7. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hry v Tokiu se posouvají na příští rok.

Hry v Tokiu se posouvají na příští rok. | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: Reuters

Olympijské hry v Tokiu začnou v pátek a kvůli koronaviru je provázejí přísná opatření, která začínají už po příletu a mají minimalizovat rozšíření nákazy mezi olympioniky i běžnou japonskou populaci.

Čeští basketbalisté se potýkají s koronavirem, některé testy byly nejednoznačné. Část týmu je v izolaci

Číst článek

Sportovci se budou testovat denně a musejí se pohybovat jen v olympijské vesnici, kam nemá přístup nikdo zvenčí, a na svých sportovištích. Časté testování čeká také další akreditované osoby, které budou bydlet převážně ve vyhrazených olympijských hotelech. Bez ohledu na případné očkování jsou povinné roušky a odstupy.

Předseda MOV Thomas Bach označil rychlé rozeznání případu za známku toho, že opatření jsou účinná.

„Od 1. do 16. července přicestovalo zhruba 15 tisíc sportovců, funkcionářů a dalších akreditovaných lidí. Všichni byli po příletu testováni. Z toho 15 bylo pozitivních. To je velmi nízká míra, 0,1 procenta. Každý byl hned izolován a nepředstavuje žádné nebezpečí pro ostatní účastníky nebo japonské obyvatele. Je to důkaz, že opatření fungují,“ řekl Bach na tiskové konferenci.

Nouzový stav

Kvůli dalšímu nárůstu nákazy v Japonsku byl v Tokiu na dobu olympiády vyhlášen nouzový stav. Hry se tak nakonec uskuteční i bez domácích diváků, o zákazu těch zahraničních bylo jasno už dlouho.

Většina japonské veřejnosti v průzkumech vystupuje proti olympiádě. Již dříve po Bachově příletu vyjadřovali lidé nespokojenost na sociálních sítích i při demonstracích v ulicích.

Bach v sobotu uvedl, že Mezinárodní olympijský výbor si je dobře vědom skepse, která v Japonsku ohledně her v době pandemie panuje, ale doufá, že úspěch může náladu změnit. „Pokorně vyzýváme japonský národ, aby vítali a podporovali sportovce z celého světa. Oni mají stejný zájem, aby hry byly bezpečné,“ řekl.

„A věříme, že jakmile Japonci uvidí, jak jsou jejich sportovci úspěšní, tak bude jejich přístup méně emotivní,“ dodal Bach. Již dříve připomněl, že pětaosmdesát procent sportovců a funkcionářů v olympijské vesnici bude naočkovaných proti koronaviru nebo budou mít protilátky po prodělaném onemocnění

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme