Olympiáda bez diváků by byla pro sportovce tragédie. Nedokážu si to představit, říká Jiří Kejval

V pátek měly v japonském Tokiu odstartovat letní olympijské hry. Kvůli pandemii byly ale o rok odloženy. Podle nových průzkumů asi 70 procent Japonců nechce, aby se olympiáda vůbec konala. Co by se stalo, kdyby byly hry v Tokiu zrušeny úplně? „Pro řadu sportovců by to byla tragédie, ale má to i ekonomický rozměr. Zasáhlo by to hlavně světové sportovní federace,“ řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval ve 20 minutách Radiožurnálu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Kejval, předseda českého olympijského výboru

Jiří Kejval, předseda českého olympijského výboru | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Celková ztráta, kvůli posunutí olympijských her, se odhaduje na osm miliard amerických dolarů. Z části ji uhradí Mezinárodní olympijská federace, ale většina nákladů půjde na vrub organizátorům. Nedá se proto divit, že většina Japonců si podle průzkumu olympiádu nepřeje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Všem je jasné, že olympijské hry by se dnes konat nemohly, myslí si předseda Českého olympijského výboru

„Průzkum se dělal v době, kdy probíhaly volby na starostu Tokia. Opozice proti stávající starostce argumentovala, že neměla právo rozhodnout o posunu a o obrovských nákladech. Ona ale s výrazným náskokem zvítězila, takže jsme přesvědčeni, že Japonci ve skutečnosti starostku i olympiádu podporují,“ vysvětluje Kejval.

Starostka Juriko Koikeová sice svůj post obhájila, ale sama začala mluvit o úspornější verzi her. „Každý chce, aby ten účet za jejich posunutí byl co nejmenší, takže se bavíme o podstatně střídmějším zahájení i doprovodných akcích,“ tvrdí předseda Českého olympijského výboru.

Na olympiádě v Tokiu by se měl snížit i počet veškerých používaných aut a ubytovaných lidí až o třetinu, což je podle Jiřího Kejvala v souladu s dlouhodobým plánem Mezinárodního olympijského výboru dělat hry střídmější a ekonomicky udržitelné.

Počet sportů a disciplín se ale snižovat nebude. „Pro nás jsou sportovci na prvním místě a asi 50 procent se jich už kvalifikovalo – to zůstává,“ říká Kejval.

Olympiáda v Praze?

Před lety přišel tehdejší pražský primátor za ODS Pavel Bém s nápadem, že by se mohly Letní olympijské hry 2020 konat právě Praze.

„Bavil jsem se o tom s lidmi, kteří mají na starosti územní plán a celkový rozvoj Prahy a tvrdili, že tohle bylo jediné období, kdy se přemýšlelo strategicky,“ říká Jiří Kejval a dodává, že by olympiáda v Praze městu jen pomohla.

Nemyslí si ale, že by to bylo aktuální téma. „Většinou se konají ve velkých státech, protože je někdo musí zaplatit. Na druhou stranu máme skvělé postavení uprostřed Evropy, kde je nejvíc bohatých lidí na světě, takže si to teoreticky umím představit,“ tvrdí předseda Českého olympijského výboru.

Vladimír Kroc, vla Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme