Pětibojařská trenérka pěstí udeřila vzpurného koně a nabádala k tomu i závodnici. Z her ji vyloučili

Trenérka německých moderních pětibojařů Kim Raisnerová už nezasáhne do olympijských her v Tokiu. Pěstí udeřila koně, který odmítal skákat, a zároveň hlasitě nabádala svoji svěřenkyni Anniku Schleuovou, aby udělala to samé. Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIPM) v sobotu oznámila, že trenérka byla z her vyloučena.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Annika Schleuová.

Annika Schleuová. | Foto: Ivan Alvarado | Zdroj: Reuters

Šéf německého olympijského týmu Alfons Hörmann už dříve řekl, že trenérka nebude asistovat u mužské soutěže, která pokračuje v sobotu. Žádal též mezinárodní federaci o rychlou úpravu pravidel.

‚Bez olympiády by náš sport skončil.‘ Moderní pětiboj chystá změnu, aby nevypadl z programu her

Číst článek

„Domníváme se, že je potřeba bezodkladně incident přezkoumat, zejména z hlediska ochrany zvířat. Národní a mezinárodní federace by měly učinit závěry,“ řekl Hörmann.

UIPM reagovala, že bere na vědomí zprávy obdržené v posledních hodinách od lidí, kteří mají obavy o podmínky koní i sportovců v moderním pětiboji.

„Dnes se soustředíme na co možná nejlepší průběh olympijské soutěže mužů, ve správný čas přijdeme se stanoviskem,“ uvedla unie.

Moderní pětibojaři nejezdí v parkuru na vlastních koních, ale vylosují si je náhodně dvacet minut před soutěží.

Schleuová měla olympiádu rozjetou skvěle, kůň Saint Boy (Svatý chlapec) se ale už během rozcvičky vzpouzel a odmítal skákat, což vyvrcholilo v soutěži. Zoufalá Schleuová propadla v pláč, zatímco trenérka Raisnerová křičela, aby závodnice koně udeřila, a sama tak jednou učinila.

Olympijskou vítězkou se nakonec stala Britka Kate Frenchová. Stříbro získala šampionka z Londýna 2012 Laura Asadauskaitéová z Litvy, bronz Maďarka Sarlota Kovácsová. Schleuová obsadila 31. místo.

Úder pěstí v čase 0:45.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme