Devátý den olympiády: další zlato pro Česko, Boltův nástupce i problémy běloruské běžkyně

Devátý den tokijské olympiády přinesl čtvrtou zlatou medaili pro českou výpravu. Deblový pár tenistek ve složení Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková ve finále porazil švýcarské soupeřky Belindu Bencicovou s Viktorijí Golubicovou 7:5 a 6:1. Novým nástupcem Usaina Bolta je italský sprinter Lamont Marcell Jacobs, který vyhrál závod v běhu na 100 metrů v čase 9,80.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českým fanouškům udělaly radost tenistky Babora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které potvrdily roli favoritek deblového turnaje a vybojovaly čtvrtou zlatou medaili pro českou výpravu.

Závod v běhu na 100 metrů vyhrál po 29 letech Evropan, trojskokanka Rojasová má rekord

Číst článek

Švýcarský pár ve složení Belinda Bencicová, Viktorija Golubicová dokázaly porazit ve dvou setech 7:5 a 6:1. Částečně tak vrátily Bencicové sobotní vítězství nad Markétou Vondroušovou ve finále dvouhry.

„Je to výborný, boží, úplně nejlepší pocit. Jsem hrozně moc ráda, že tu medaili máme. Děkuju. A děkuju i tobě, Baru,“ radovala se Siniaková po zápase v rozhovoru pro Radiožurnál.

Zlato z mužské dvouhry si z Tokia odveze německý tenista Alexander Zverev, který hladkým vítězstvím nad Rusem Chačanovem v poměru 6:3 a 6:1 získal svůj druhý velký titul v kariéře.

Evropský vítěz stovky

Atletické soutěže přinesly mimo jiné nástupce Usaina Bolta, který vyhrál tři předchozí olympijská zlata v běhu na 100 metrů. Pro titul si v Toki doběhl v čase 9,80 překvapivě Ital Lamont Marcell Jacobs, který se zároveň stal prvním evropským olympijským vítězem na této trati od roku 1992.

Trojskokanka Yulimar Rojasová z Venezuely překonala ve finále 26 let starý světový rekord v trojskoku o 17 centimetrů. Výkonem 15,67 metru triumfovala a bere zlato pro svou zemi.

Dramatické vyvrcholení měla soutěž skokanů do výšky. Tři atleti - Katařan Mutaz Essa Baršim, Ital Gianmarco Tamberi a Bělorus Maksim Nedasekau - dokázali překonat laťku ve výšce 237 centimetrů.

Nedasekau k tomu ale potřeboval víc pokusů než jeho soupeři, a tak bral bronz. Baršim a Tamberi dostali na výběr buď si to rozdat o zlato mezi sebou v rozeskakování, nebo se o něj podělit. Zvolili druhou možnost.

Problémy běloruské běžkyně

Do problémů se dostala běloruská běžkyně a kritička režimu prezidenta Alexandra Lukašenka Kryscina Cimanouská, která podle svých slov musela opustit dějiště her. Místo pondělního závodu na 200 metrů ji tak její tým odvezl na letiště. Agentuře Reuters řekla, že byla vyhozena kvůli stížnostem na trenéry.

Ve videu pak Běloruska požádala o pomoc Mezinárodní olympijský výbor (MOV). „Byla jsem pod nátlakem, snaží se mě dostat ze země bez mého souhlasu. Žádám MOV o zásah,“ uvedla. Pomoc Cimanouské nabídl český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), který na twitteru informoval, že Česko nabízí Cimanouské vízum.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme