Nezvládáme pandemii, kritizují Japonci. Lékařští experti radí zvážit, zda neodložit olympijské hry

Hrozí olympijským hrám v Tokiu další změny? Svět se méně než 100 dní před plánovaným zahájením připravuje na sportovní svátek, z Japonska ale začíná přicházet čím dál více skeptických hlasů o bezpečnosti her v koronavirové pandemii.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy v tokijském Odaiba Marine Park.

Olympijské kruhy v tokijském Odaiba Marine Park. | Zdroj: Reuters

Dva vrcholní představitelé japonské vládní Liberálnědemokratické strany (LDP) se vyjádřili skepticky o letních olympijských hrách v Tokiu. Nevyloučili, že ještě mohou nastat zásadní změny v očekávaných přísných hygienických opatřeních proti šíření koronaviru.

Severní Korea odřekla účast na olympiádě v Tokiu. Svou výpravu chce ochránit před nákazou covidem-19

Číst článek

Generální sekretář Tošihiro Nikai stále zvažuje i možnost, že by byla olympiáda zcela zrušena. Jeho kolega Taro Kono, který je ministrem zodpovědným za očkování, si myslí, že se olympijské soutěže budou muset konat před prázdnými tribunami.

Podle lékařských expertů se Japonsko špatně popasovalo s pandemií koronaviru, ať už co se týče limitovaných kapacit testování, nebo pomalého očkovacího systému.

„Plány na uspořádání olympijských a paralympijských her v Tokiu by měly být urgentně přehodnocené,“ citovala agentura Reuters zprávu Kazukiho Šimizua na vědeckém serveru British Medical Journal.

Nákaza se šíří

„Uspořádat hry z politických a ekonomických důvodů a ignorování zdravotnických a morálních názorů je v rozporu s japonským závazkem ohledně bezpečnosti a zdraví lidí,“ míní Šimizu.

Ani japonská veřejnost nesdílí optimismus směrem k hrám. Až 75 procent japonských lékařů by doporučovalo olympiádu odložit, říká průzkum společnosti Ishinotomo. Podle zpravodajské agentury JIJI pak chce hry odložit nebo úplně zrušit dvě třetiny Japonců.

Z tábora organizátorů zatím zprávy o případných změnách neprosakují. „Neuvažujeme o přesunutí her. Budeme pokračovat v bezpečnostních opatřeních, které v lidech vzbudí pocit úplné bezpečnosti,“ uvedla prezidentka organizačního výboru Seiko Hašimotová.

Případy nákazy koronavirem přitom v Japonsku v posledních týdnech rostou. Druhé největší japonské město Ósaka v pátek zaznamenalo přes 1200 nakažených. Tokio pak ve čtvrtek zaznamenalo 729 případů, nejvíc od začátku února. Podle agentury Reuters za to může především britská mutace viru.

Nemoci podlehlo v Japonsku přes 9500 lidí, což se z celosvětového pohledu jeví jako přijatelné číslo, ale v Asii je nadprůměrné.

wei, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme