Mezinárodní olympijský výbor varuje sportovce před Tokiem: Hry nesmějí být prostorem pro politické činy

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach varoval sportovce před politickými gesty při olympijských hrách v Tokiu, které se uskuteční na přelomu července a srpna. Při této globální sportovní akci by se olympionici měli zdržet politických projevů, protože je zakazují regule MOV a podle Bacha nemají smysl.

Tento článek je více než rok starý.

Lausanne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident MOV Thomas Bach na závěrečném ceremoniálu s olympijskou vlajkou.

Prezident MOV Thomas Bach na závěrečném ceremoniálu s olympijskou vlajkou. | Foto: John Sibley | Zdroj: Reuters

Bach nesouhlasí s prorůstáním politiky do sportu. „Jak historie ukázala, tak politizace sportu nepřináší žádné výsledky a v konečném důsledku vede k prohlubování existujících rozdílů,“ uvedl v projevu na úvod nového roku.

Rusko na čtyři roky zmizí z největších sportovních akcí. Rozhodla o tom Světová antidopingová agentura

Číst článek

Například na loňských Panamerických hrách dva američtí sportovci protestovali proti politice prezidenta Donalda Trumpa. Šermíř Race Imboden poklekl při americké hymně, aby poukázal mimo jiné na údajný rasismus a nesmlouvavou imigrační politiku v USA.

Kladivářka Gwen Berryová pak na závěr svého medailového ceremoniálu pozvedla pravou pěst. To bylo obdobné gesto, kterým na OH 1968 v Mexiku američtí atleti Tommie Smith a John Carlos podpořili černošské hnutí Black Power.

V Mexiku 1968 se gestem odporu proti srpnové sovětské okupaci Československa proslavila gymnastka Věra Čáslavská, když při sovětské hymně sklopila hlavu.

Bach je ale přesvědčen, že politické projevy na olympijskou půdu nepatří. „Olympijské hry jsou globální platformou pro sportovce a jejich sportovní výkony. Nejsou a nikdy nesmějí být prostorem pro politické a jakékoli jiné činy s rozdělujícím potenciálem,“ řekl Bach.

Šéfka komise sportovců MOV Kirsty Coventryová uvedla, že se v říjnovém konferenčním hovoru většina sportovců postavila proti jakýmkoli protestům při medailových ceremoniálech. Ty byly k vidění také na plaveckém mistrovství světa, kde Australan Mack Horton a Brit Duncan Scott vystoupili proti kontroverznímu Číňanovi Sun Jangovi, který má problémy s dopingem.

Mezinárodní federace FINA plavce napomenula a zpřísnila pravidla, která by pro další protestující závodníky přinesla tvrdší tresty. Podmínku od Amerického olympijského výboru dostali také Imboden a Berryová, kteří protestovali na Panamerických hrách. Olympijský výbor USA navíc varoval, že další sportovci za podobná gesta dostanou přísnější tresty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme