Kritička Lukašenkova režimu je na olympiádě pod policejní ochranou. Žádá o azyl v Polsku

Běloruská běžkyně Cimanouská je v bezpečí v Tokiu, oznámili zástupci Mezinárodního olympijského výboru. V neděli odmítla odletět zpět do vlasti, k čemuž ji podle jejich slov nutilo proti její vůli vedení běloruské výpravy. V pondělí měla startovat v běhu na 200 metrů, místo toho ji čekají další rozhovory s Mezinárodním olympijským výborem. Česká republika atletce nabídla vízum. Podle agentury Reuters ale žádá o azyl v Polsku.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cimanouská na letišti Haneda

Cimanouská na letišti Haneda | Foto: Issei Kato | Zdroj: Reuters

„Mezinárodní olympijský výbor a organizátoři her v Tokiu s ní budou dál mluvit, aby zjistili, jak chce dál postupovat,“ řekl mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams novinářům v Tokiu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s analytikem Pavlem Havlíčkem k situaci atletky Cimanouské

Je to smůla (že přišla o svůj start), ale musíme se vyhnout spekulacím. Nasloucháme jí, podporujeme ji a zajišťujeme, aby dostala to, co chce. Bylo nám řečeno, že je spokojená,“ dodal.

Zároveň potvrdil, že si výbor rovněž vyžádal detailní stanovisko olympijského výboru Běloruska.

Na dotaz o „únosu“ Krysciny Cimanouské Adams odpověděl: „Na letišti mluvila s policií. Pokud má tato situace i kriminální rovinu, musí se řešit, ale to je záležitostí policie.“

Běloruská běžkyně a kritička režimu se musí z olympiády vrátit domů. Česko jí nabídlo vízum

Číst článek

Prosba o pomoc

Agentuře Reuters v neděli čtyřiadvacetiletá sprinterka řekla, že byla z olympijského týmu vyhozena po stížnostech na trenéry. Ti Cimanouskou údajně bez jejího vědomí zapsali na štafetu 4x400 metrů, protože jiné běžkyně nedorazily kvůli nedostatku absolvovaných dopingových testů.

Ve videu na sociální sítí pak požádala o pomoc Mezinárodní olympijský výbor. Na letišti, kam ji odvezli zástupci běloruského týmu, se obrátila na policii a nenastoupila do letadla mířícího do Istanbulu.

„Do Běloruska se nevrátím, uvedla Cimanouská. Podle vyjádření Běloruského olympijského výboru ji trenéři stáhli z her na doporučení lékařů kvůli jejímu psychickému stavu. „Bylo vidět, že s ní něco je. Buď se stranila ostatních, nebo nechtěla mluvit,“ řekl běloruské televizi reprezentační šéftrenér Jurij Mojsevič.

Cimanouská uvedla, že se nyní bojí o osud své rodiny v Bělorusku. Podle The Guardian plánuje hledat azyl v Německu či Rakousku. Podle šéfa rakouských olympioniků Karla Stosse to ale není na pořadu dne.

„Úřad pro uprchlíky jí pomůže a poskytne nejlepší možné rady. V současné době není řeč o žádostech o azyl – v žádné evropské zemi,“ uvedl Stoss na webu olympijského výboru Rakouska.

Potvrdil, že běžkyni pomáhal s přípravou na olympiádu trenér rakouské atletické reprezentace Philipp Unfried.

Tažení proti médiím v Bělorusku pokračuje. Úřady zablokovaly kanál Belsat, označily ho za extremistický

Číst článek

„Teď s ní ale není v kontaktu a pochopitelně ani není zapojen do diplomatických jednání. To platí i pro náš výbor. Nijak se toho neúčastníme,“ řekl Stoss.

Nabídka azylu

Pomoc Cimanouské slíbili v neděli polští a čeští politici. Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) nabídla Česká republika běžkyni vízum, aby se vyhnula nucenému návratu do vlasti.

„Olympiáda by neměla být o politice. Nabídneme vízum i možnost požádání o azyl,“ uvedl Kulhánek. S atletkou se spojil i Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Podle zpráv z neděle měla přitom Cimanouská v plánu požádat o azyl na rakouském velvyslanectví v Tokiu. Podle šéfa rakouských olympioniků Karla Stosse to ale není na pořadu dne.

„Úřad pro uprchlíky jí pomůže a poskytne nejlepší možné rady. V současné době není řeč o žádostech o azyl – v žádné evropské zemi,“ uvedl Stoss na webu Rakouského olympijského výboru. Potvrdil, že běžkyni pomáhal s přípravou na olympiádu trenér rakouské atletické reprezentace Philipp Unfried. „Teď s ní ale není v kontaktu a pochopitelně ani není zapojen do diplomatických jednání. To platí i pro náš výbor. Nijak se toho neúčastníme,“ řekl Stoss.

V pondělí mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová uvedla, že český velvyslanec v Japonsku je s Cimanouskou v kontaktu. „(Velvyslanec) potvrdil, že od nás dostala nabídku, které si váží, přičemž samozřejmě zvažuje v současnou chvíli i nabídky ze strany dalších zemí, které obdržela. Jsme také v komunikaci s Mezinárodním olympijským výborem,“ konstatovala Davidová pro Radiožurnál.

Podle Reuters se ale Cimanouská nachází na polské ambasádě. Člen místní běloruské komunity uvedl, že atletka žádá o azyl v Polsku.

Belarusian athlete Krystsina Tsimanouskaya enters the Polish embassy in Tokyo reut.rs/37fKycg

10:36 – 02. 08. 2021

243 844

Náměstek polského ministra zahraničí Marcin Przydacz v neděli na sociálních sítích napsal, že Polsko je připraveno udělit Kryscině Cimanouské humanitární vízum a umožnit jí, aby mohla ve své sportovní kariéře pokračovat v Polsku, pokud se tak rozhodne.

Poradce exilové vůdkyně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské Franek Vjačorka označil incident v Japonsku za pokus Lukašenkovy tajné policie KGB o únos a požádal mezinárodní společenství o pomoc a ochranu Bělorusů, kteří se stali terčem Lukašenkova režimu.

bac, ern, Jakub Lucký, mdo, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme