Místo hymny Čajkovskij. Ruští olympijští vítězové uslyší v Tokiu úryvek z klavírního koncertu

Ruským sportovcům budou na olympijských hrách v Tokiu v případě vítězství hrát místo zakázané státní hymny úryvek z klavírního koncertu Petra Iljiče Čajkovského. Ruský olympijský výbor ve čtvrtek uvedl, že jeho výběr Mezinárodní olympijský výbor (MOV) schválil. MOV rovněž potvrdil, že během olympiády budou zakázané politické a náboženské protesty.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy v tokijském Odaiba Marine Park.

Olympijské kruhy v tokijském Odaiba Marine Park. | Zdroj: Reuters

Ruští sportovci nesmějí kvůli trestu za státem organizovaný doping a manipulování s daty z moskevské laboratoře startovat dva roky na mezinárodní půdě pod ruskou vlajkou a s národními symboly. Místo hymny chtěl původně národní olympijský výbor použít válečnou píseň Kaťuša z roku 1938, to ale arbitrážní soud CAS zamítl.

Nezvládáme pandemii, kritizují Japonci. Lékařští experti radí zvážit, zda neodložit olympijské hry

Číst článek

V březnu pak Rusové přišli s návrhem Čajkovského skladeb a MOV jim dal svolení využít pro ceremoniály úryvek z klavírního koncertu č. 1, jenž patří k nejpopulárnějším dílům tohoto druhu.

„K dnešku tak má náš olympijský tým všechny prvky své identity,“ uvedl v tiskovém prohlášení prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov.

„Máme vlajku Ruského olympijského výboru s naší trikolórou, naši oficiální výstroj - lehce rozpoznatelnou našimi krajany a fanoušky z jiných zemí - bez nápisu a nyní máme i hudební doprovod,“ pochvaloval si.

Úryvky z Čajkovského skladeb zazněly místo ruské hymny už na některých rychlobruslařských soutěžích v této sezoně. Na většině dalších světových šampionátů, které se po vynesení trestu konaly, byly pro ruské sportovce použity znělky jednotlivých akcí.

Olympiáda bez protestů

MOV rovněž potvrdil, že během olympiády budou zakázané politické a náboženské protesty. Výbor tak rozhodl poté, co pro něj nezávislí odborníci na lidská práva a sociální vědy provedli anketu mezi 3500 sportovci.

V ní 67 procent dotázaných vyjádřilo nesouhlas s protesty při předávání medailí a 70 procent uvedlo, že pro náboženské nebo politické protesty není místo ani při soutěžích a zahajovacích a závěrečných ceremoniálech.

Politická a náboženská vyjádření na hrách zakazuje pravidlo 50. Loni po rozsáhlých protestech proti rasismu však komise sportovců USA vyzvala k jeho zrušení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme