Olympijský deník: Severokorejci mají zvýšenou ochranu, budí mimořádný zájem

Na slavnostní zahájení zimních olympijských her míří také Kim Jo-čong - sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Severokorejská televize už oznámila, že země neplánuje během olympiády žádná politická jednání se Spojenými státy ani s Jižní Koreou. A výprava severokorejských olympioniků vzbuzuje v dějišti her velkou pozornost.

Pchjongčchang, Kangnung Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kulturní vystoupení severokorejského souboru Samdžjon

Kulturní vystoupení severokorejského souboru Samdžjon | Foto: Kim Hong-Ji | Zdroj: Reuters

Na slavnostní přivítání v olympijské vesnici v Kangnungu si s sebou severokorejská výprava přivedla i vlastní dívčí orchestr a okamžitě roztančila většinu přihlížejících.

Kimova sestra bude první z rodiny, kdo navštíví jihokorejského prezidenta

Číst článek

Podle uzavřené olympijské soupisky by Severní Koreu mělo reprezentovat celkem 22 sportovců. Z olympijské vesnice na sportoviště a zpět se přesunují většinou pohromadě a s posílenou policejní ochranou.

„Když jsme přijeli, tak měli svůj vlastní autobus, čekali na ně policajti, asi z důvodu ochrany, aby je odvezli…. Takže to mě docela překvapilo, to jsem nikdy neviděl,“ všiml si český krasobruslař Michal Březina.

Se severokorejskými sportovci se v olympijské vesnici běžně potkávají i české rychlobruslařky Martina Sáblíková a Nikola Zdráhalová. „Nástup měli jen první den, jinak jsou úplně v pohodě s námi. Normálně s námi chodí jíst, včera tam byli taky,“ vypráví.

Podle informací organizátorů má celá severokorejská výprava dohromady téměř 500 členů. Většina z nich jsou hudebníci, roztleskávačky a politický doprovod.

Ostatní olympionici se ale snaží politické pozadí nevnímat. „Několikrát jsem s nimi trénoval a jsou to skvělí lidé. Pracovití a cílevědomí,“ říká malajsijský krasobruslař Julian Yee na adresu severokorejských bruslařů, se kterými se pravidelně potkává už dva roky.

Obrovský zájem byl o kulturní vystoupení severokorejského souboru Samdžjon. Kdyby pořadatelé chtěli vyhovět všem žádostem o lístek, museli by postavit arénu pro sto padesát tisíc lidí.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme