Olympijský deník: Nevíte si rady? Pomůžou vám 'růžovošediví andělé'

Je jich skoro šedesát tisíc, a díky růžovošedivým kombinézám je nemůžete přehlédnout. Na olympiádě jsou od toho, aby dokázali pomoct v každé situaci. Mluvíme o dobrovolnících, kteří od prvního dne trpělivě a stále dokola vysvětlují divákům, jak se na sportovištích orientovat.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nástup olympijských dobrovolníků v jihokorejském Pchjongčchangu.

Nástup olympijských dobrovolníků v jihokorejském Pchjongčchangu. | Foto: Pavel Lebeda | Zdroj: ČOV

Jste někde úplně jinde, než byste chtěli, každá ulice vám připadá stejná a znáte to - máte být někde úplně jinde a najednou čas běží neskutečně rychle. Tak uvidíme, jak to nakonec dopadne…

A právě v tu chvíli se objevují korejští růžovošediví andělé. Pokud jsou nablízku, je blízko i řešení vašeho problému.

„Kam potřebujete? Do olympijské vesnice? Jeďte autobusem číslo 22. Rovně, doprava a tam už je zastávka," vysvobozuje mě mladá korejská dobrovolnice.

Říká, že pracují většinou ve dvojicích a na přidělených místech většinou zůstávají po celou dobu olympiády.

„Připravovali jsme se na olympiádu rok a půl. Jazyková školení, kurzy první pomoci, testy ze znalostí města a okolí. Nic nám neodpustili, někdy jsem se musel učit jako do školy,“ vysvětluje mi Tum Hak Pak.

Bydlí hodinu cesty od Pchjongčchangu a právě ranní vstávání a dojíždění v mrazu je pro něho tou nejtěžší fází téhle dobrovolnické práce. Říká, že i přesto je hrdý na to, jakou akci dokázala jeho země uspořádat.

„Každý den pracuji sedm hodin. Jen se střídají ranní a odpolední služby. Ale vždycky je to sedmihodinová pracovní doba," říká mi Erik, další ze šedesátitisícové armády olympijských  dobrovolníků. A když se ho ptám, jestli se už cítí unaven, odpovídá, že nárok si na ni postěžovat, bude mít nejdřívě 25. února. V ten den olympiáda končí.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme