Olympijský deník: V kolumbijském dresu se na olympijských hrách představí i Sebastian Uprimny

Při pohledu do olympijské startovní listiny narazí člověk na zajímavá jména. A my vám přineseme důkaz, že českou stopu, spojenou právě se jmény, opravdu najdete na všech kontinentech.

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolumbijský běžec na lyžích Sebastián Uprimny

Kolumbijský běžec na lyžích Sebastián Uprimny | Foto: Repro YouTube

Na slavnostní uvítání kolumbijské výpravy napochodovali čtyři lidé. Jejich nejhlučnější fanynka byla zabalena do kolumbijské vlajky, když mi řekla své jméno, myslel jsem si, že je to dobrý, jihoamerický vtip.

Olympijský deník: Nevíte si rady? Pomůžou vám 'růžovošediví andělé'

Číst článek

Tahle dáma se opravdu jmenuje „Uprimny“. Pokud bychom to chtěli správně česky, tak Upřímná. A stopy jejího rodinného příběhu skutečně vedou až domů, do Česka.

„Moje babička utekla před Hitlerem do Bolívie. Tam potkala svého manžela a společně se časem přestěhovali do Kolumbie. Jméno si nechala a já ho nosím ráda, protože moc dobře vím, co ve vašem jazyce znamená,“ popisuje Kolumbijka Radiožurnálu.

A přímo mezi kolumbijskými olympioniky má paní Upřímná svého syna Sebastiana.

„Žiju a trénuji ve Spojených státech, V Salt Lake City a často lyžuji i ve Francii. Jsem běžec na lyžích, nejčastěji závodím na deseti nebo dvacetikilometrových tratích. Kvalifikoval jsem se na poslední chvíli, až v prosinci,“ směje se Sebastian.

A už s vážnou tváří dodává, že kvalifikovat se na olympiádu byla pořádná dřina. Ať v olympijském závodě dopadne jakkoli, je to podle něj začátek nové etapy kolumbijského sportu. A pomáhají mu v ní potomci českých emigrantů.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme