Olympijský deník: Na olympijských hrách se už závodí, na úvodní ceremoniál se však bude dlouho vzpomínat

Zimní olympijské hry v korejském Pchjongčchangu oficiálně začaly. Při slavnostním ceremoniálu zapálila oheň nad olympijským stadionem legendární krasobruslařka Kim Ju-na. Předtím na něj nastoupilo 92 výprav, tu českou přivedla vlajkonoška Eva Samková.

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahajovací ceremoniál olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu doprovázel velkolepý ohňostroj

Zahajovací ceremoniál olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu doprovázel velkolepý ohňostroj | Zdroj: Reuters

Ve VIP lóži jihokorejský prezident Mun Če-in, sestra severokorejského vůdce Kim Čong Nama a v ochozech olympijského stadionu pětatřicet tisíc diváků. Pořadatelé do poslední chvíle tajili, jaký příběh jim na úvod olympiády převypráví.

Olympijský deník: Severokorejci mají zvýšenou ochranu, budí mimořádný zájem

Číst článek

Nakonec zvolili starou korejskou pohádku o putování dětí do říše soucitu a harmonie.

Soucit projevili i pořadatelé. Hned při vstupu do areálu rozdávali divákům rukavice, deky a teplé polštářky na sedadla. Kdo chtěl, mohl se ohřát i v jedné z osmnácti speciálních místností, a kolem tribun stály i plynové hořáky.

„Zima? Ne, mě není zima. Já jsem z Finska. To je počasí pro mě," směje se turista, který přijel z finského Pori.

Na olympijském seznamu figurují jména bezmála čtyř tisíc sportovců, od sportovních velmocí, po exotické výpravy z Timoru, Ekvádoru, nebo Thajska. Tříčlenná výprava z Bermudských ostrovů přišla stylově, navzdory mrazu a větru v bermudách, jen těsně pod kolena.

„Je to úžasný pocit. Ta hrdost. Atmosféra je úžasná. Chtěla bych si to zopakovat ještě na příští olympiádě v Pekingu, v roce 2022.“ říká vlajkonoška čínské výpravy Shao Yiun.

Korejci chtějí, aby jejich olympiáda byla pokračováním trendu, který nastolil olympijský Londýn před čtyřmi lety. Žádné předimenzované stavby a po olympiádě opuštěná sportoviště, kde se prohání vítr. Ten ledový, horský, ale tentokrát na tribunách foukal nepříjemně.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme