‚Když do naší vesnice přišli vojáci, na nic jsem nečekal.‘ V Tokiu znovu startuje i tým uprchlíků

Podruhé v historii novodobých olympijských her závodí na největší sportovní akci i mezinárodní tým uprchlíků, který startuje pod společnou olympijskou vlajkou. V Tokiu je tahle skupina sportovců bezmála třikrát větší, než byla před pěti lety na hrách v brazilském Riu.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taekwondistka Kimia Alízadahová reprezentovala na olympijských hrách v Tokiu tým uprchlíků

Taekwondistka Kimia Alízadahová reprezentovala na olympijských hrách v Tokiu tým uprchlíků | Foto: MURAD SEZER | Zdroj: Reuters

Když bylo atletce Rose Lokonyenové osm let, rodina utekla před násilím a občanskou válkou z Jižního Súdánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Také na olympiádě v Tokiu startuje tým uprchlíků. Více v příspěvku Davida Jakše

„Zůstali jsme v Keni. Já studuji a trénuji v centru nedaleko Nairobi, rodina zůstala v uprchlickém táboře. Když ji chci jednou za rok vidět, jedu za ní autobusem dva dny tam a dva dny zase zpátky,“ vysvětluje Lokonyenová.

Její nejsilnější disciplínou je běh na 800 metrů, ale má už za sebou i závody na patnáctistovce nebo pětikilometrové trati. V Tokiu nastoupí pod vlajkou mezinárodního týmu uprchlíků.

Tenhle tým začínal před pěti lety na olympiádě v brazilském Riu a tehdy ho tvořilo deset sportovců ze čtyř zemí. Teď v Tokiu už je to devětadvacet sportovců – kromě atletů třeba judisté, boxeři, taekwondistka nebo cyklistka.

Druhý olympijský den v Tokiu: úspěchy tenistů i basketbalistů, slavící Van Vleutenová i kolaps USA

Číst článek

„Náklady na přípravu těch devětadvaceti vybraných sportovců byly asi dva miliony dolarů. Ale jim i některým dalším platíme třeba i školné ve speciálních internátních školách, kde sportují i studují,“ říká Melissa Siegelová z univerzity v nizozemském Maastrichtu.

V týmu uprchlíků najdeme třeba jména ze zemí bývalého Sovětského svazu, ale převažují mladí sportovci z Blízkého východu a z Afriky.

„Když do naší vesnice přišli vojáci, na nic jsem nečekal a utekl do buše. Zabili by mě, tak jako zabili mého dědu krátce poté, co ho naverbovali do armády. Už odmalička běžím. Běh mi zachránil život,“ líčí své pohnutky k útěku James Nyang, čtvrtkař původem rovněž z Jižního Súdánu.

Podle informací organizátorů většina olympioniků z týmu uprchlíků žije a trénuje v Evropě nebo Kanadě. Někteří z nich nevylučují, že v budoucnu budou usilovat o to, aby tam získali občanství. Jiní stále věří, že se do rodné země vrátí natrvalo. Každopádně po prvních dvou dnech soutěží už mezinárodní tým uprchlíků získal tři olympijské medalie.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme