Olympijský výbor přiznal vícebojaři Thorpeovi po 110 letech zlato, o které přišel kvůli indiánskému původu

Mezinárodní olympijský výbor po 110 letech prohlásil Američana Jima Thorpea jediným vítězem atletických vícebojů na olympijských hrách ve Stockholmu. Thorpe v roce 1912 s obrovskou převahou ovládl pětiboj i desetiboj, ale o pár měsíců později byl kvůli údajnému porušení amatérských předpisů diskvalifikován a MOV mu obě zlata odebral.

Tento článek je více než rok starý.

Lausanne (Švýcarsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jim Thorpe na snímku z olympiády ve Stockholmu, která se konala v roce 1912

Jim Thorpe na snímku z olympiády ve Stockholmu, která se konala v roce 1912 | Foto: PA Images | Zdroj: Reuters

Thrope zemřel v chudobě a zapomnění v roce 1953, rehabilitován byl až o 29 let později. Kopie zlatých medailí dostala jeho dcera, MOV jej od té doby uváděl na děleném prvním místě.

Vychová Šebrle v desetiboji nástupce? ‚Udělal jsem posun hlavně v běhu,‘ říká jeho svěřenec Kopecký

Číst článek

„Jsme rádi, že díky velkému úsilí (hnutí) Bright Path Strong jsme našli řešení. Je to naprosto výjimečná situace, k níž mohlo dojít díky neobvyklému gestu fair play ze strany národních olympijských výborů, kterých se to týká,“ řekl předseda MOV Thomas Bach. Světová atletika souhlasí s opětovným uznáním Thorpeových olympijských rekordů.

Název hnutí Bright Path Strong je odvozen od překladu Thorpeova indiánského jména.

Rozhodnutí MOV oznámil v den 110. výročí Thorpeova triumfu v desetiboji, v němž vyhrál o neuvěřitelných 688 bodů před druhým Švédem Hugem Wieslanderem. Ten i po diskvalifikaci uznával vítězem Thorpea, proto Švédský olympijský výbor souhlasil s tím, že bude od nynějška veden jako stříbrný medailista.

Stejně tak neměl norský výbor námitky proti odsunutí Ferdinanda Bieho na druhé místo v pětiboji.

Thorpe, jehož po druhém stockholmském triumfu označil švédský král Gustav V. za největšího sportovce světa, se po návratu do USA těšil velké popularitě. Ta však kvůli jeho indiánskému původu nebyla žádoucí, a tak byl nalezen usvědčující dokument, že v letech 1909 a 1910 hrál za menší profesionální baseballový klub a že za to přijal několik desítek dolarů. Kvůli tomu byl diskvalifikován a jeho olympijské rekordy byly vymazány z tabulek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme