Omylpiáda: sledujte s námi, kdo končí poslední

Jan Boček a Adam Javůrek |

Čtěte dále

Olympijské hry začaly a fanoušci napjatě sledují stupně vítězů. Pointa Her ale měla být původně jiná. Abychom ji připomněli, můžete zde celé hry sledovat umístění sportovců a národních týmů na stupních poražených.

„Důležitou věcí v životě není vítězství, ale zápas, základem není to, že se zvítězilo, ale že se bojovalo dobře,“ řekl prý zakladatel moderních olympijských her Pierre de Coubertin. Pravděpodobně znáte sviženější verzi „není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.“

Většina sportovců, fanoušků a koneckonců i politiků to vidí jinak. Počet zlatých medailí pro řadu z nich ukazuje na prestiž země. V době, kdy dopingové skandály začínají lehounce připomínat éru východoněmeckých sprinterek s hlubokým hlasem, je vhodné připomenout ty, kteří se na olympiádu vydali dobře bojovat.

Po dobu her proto budeme sledovat, kteří tři sportovci skončí na posledních místech. Těm přidělíme zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili. Na tomto místě pak najdete pravidelně aktualizované pořadí národů, které do Pchjongčchangu dodaly nejvíce neúspěšných sportovců.

Pokud závodu předchází kvalifikace, budeme sledovat poslední místa v ní. Jakmile někdo vypadne, budeme u toho!

Najetím myší na jednotlivé země se dozvíte, kolik mají omylpijských medailí. Kliknutím na konkrétní medaili zobrazíte výsledky celého závodu na webu MOV.

Stupně poražených

Proč to děláme? Ne proto, abychom se sportovcům posmívali. Za těmito jmény jsou leckdy pozoruhodné a silné příběhy. Často jsou to sportovci ze zemí, které jejich vysněné disciplíně vůbec nepřejí, ale oni se stejně rozhodli, že se na prestižní závody probijí – tak jako to dříve dokázaly slavné jamajské boby nebo britský skokan Orel Eddie. Jindy o jejich umístění rozhodla obrovská smůla v závodě. A často jsou to mladí závodníci, kteří sice letos zklamali, ale na příštích hrách již můžou závodit o medaile. Pokud byste se třeba podívali na dno výsledků skoků na lyžích v Naganu, u dna by se tam na zoufalém 52. místě krčil polský reprezentant Adam Małysz. Na následujících olympiádách ovšem získal čtyři medaile a řadí se mezi nejúspěšnější skokany historie.

A právě skokané jsou první, kteří se zapsali do naší letošní omylpijské tabulky. Na posledním místě skončil turecký mladík Fatih Arda İpcioğlu. Turecko rozhodně nepatří mezi skokanské země a dlouho zde nebylo kde pořádně trénovat. Situace se zlepšila díky pořadatelství zimní univerziády v roce 2011, jenže tři roky poté skokanský areál zničil sesuv půdy, který zachytily i videokamery. Před rokem ovšem v Erzurumu otevřeli nový skokanský můstek a İpcioğlu dosáhl jako první Turek v historii na bodované umístění v druhé skokanské lize, Kontinentálním poháru.

Českým skokanům se letos vůbec nedaří a k omylpijské „medaili“ tak měli blízko, unikla jim jen o vlásek. Skončili čtvrtí a pátí odzadu. Čestmír Kožíšek prohrál svůj souboj s Estoncem Aigrem o pouhých 0,6 bodů, tedy v přepočtu o 30 centimetrů.

Domácí Korejci obhajují vítězství

Tabulku těch, kteří podtrhují především druhou část cubertainovského hesla, na minulé zimní olympiádě v Soči vyhráli reprezentanti Jižní Koreje. Její sportovci získali 20 omylpijských medailí. Vzhledem k tomu, že nyní budou mít obzvlášť silnou motivaci díky závodům na domácí půdě, je dost možné, že svou pozici neudrží a na prvenství zaútočí někdo z vyzyvatelů jako je Kazachstán, Ukrajina nebo Kanada. Na druhou stranu domácí Korea logicky nominovala mnohem více sportovců než minule (122 oproti 71), takže jejich šance jsou stále vysoké.

Čeští sportovci v naší tabulce minule pohořeli. Z 85 sportovců jen čtyři dosáhli na antimedaile, což znamená Eagle Index 3,5 %. Větší podíl „výletníků“ měly minule i lyžařské velmoci jako Rakousko (4,6 %) nebo Kanada (8,1 %). Na žádnou medaili naopak nedosáhlo Slovinsko, stoprocentní úspěšnost pak měl například Libanon.

Jan Boček a Adam Javůrek